Régi archívum

Meghívó

A pozsonyi Piknik programjaira

 1. augusztus 31. szombat

I. helyszín: Wallenberg emléktábla, a Pozsonyi út és Wallenberg utca sarka előtt levő információs asztal /Budapest, XIII. kerület/

10.00-18.00 Információ adása a Raoul Wallenberg Egyesület programjairól, tevékenységéről /belépési nyilatkozat kitöltése/ Információ adása a Baráti Kör a Holokauszt Emlékőrzéséért Egyesület programjairól Kötetlen beszélgetés a két egyesület vezetőivel, aktivistáival

11.00 IGAZ EMBER séta indul - látogatás Újlipótvárosban az embermentők emlékhelyeinél. (Jelentkezés az egyesület standjánál, ill. előzetes regisztráció az info@wallenbergegyesulet.hu címen). A program ingyenes!

15.00 óráig: A Nézz körül, járd körül – történetek, kérdések, válaszok az embermentőkről c. kvízjáték megfejtéseinek leadása. A játékot a www.wallenbergegyesulet.hu c. honlapon hirdetjük meg. A feladatok és kérdések itt tölthetők le augusztus 20-a után.

II. helyszín: Raoul Wallenberg Egyesület kiállító helyisége, Budapest, V. Balassi B. u. 27. /bejárat az utcáról, a Képviselői Irodaházzal szemben/

10.00-18.00 Ember az embertelenségben c. kiállítás Raoul Wallenberg életéről és tevékenységéről Könyvek, kiadványok árusítása.

15.00 “Zsidónak lenni 2013-ban Magyarországon” című fórum Bevezető előadást tart dr. Pécsi-Pollner Katalin irodalomtörténész, a Lányok, anyák című könyv szerkesztője. A műben az elmeséletlen női történetek a holokausztot túlélt magyar nők hangját teszik láthatóvá. Az előadást követő beszélgetésen elsősorban ezt a témát vitatjuk meg.

17.00 A Nézz körül, járd körül – történetek, kérdések, válaszok az embermentőkről c. kvízjáték eredményhirdetése. (A helyes megfejtők közt könyveket sorsolunk ki.)

“Hagyományok nélkül?” beszélgetés

Április 5-én kedden este 7 órakor a Wallenberg Egyesület helyiségében *Hagyományok nélkül? *A magyar zsidóság jövőjéről beszélgetett Sipos András ügyvívő Polgár Ernő íróval. A rendezvény A KÖNYV UTÓÉLETE program része volt a Szépírók Társasága és a Raoul Wallenberg Egyesület közös rendezvénye.

Raoul Wallenberg Egyesület a Facebook-on

 1. január 30.

A Raoul Wallenberg Egyesület kapcsolatainak bővítése, illetve programjainak széles körű terjesztése céljából már a Facebookon is elérhető.

Csatlakozzatok, terjesszétek!"

Közlemény

 1. január 19.

A Raoul Wallenberg Egyesület elnöksége részéről fontosnak tartjuk tájékoztatni a közvéleményt arról, hogy mielőbb gátat szeretnénk szabni a közéletben és a mindennapi kommunikációban jelentősen elharapódzott előítéletes jelenségeknek. Akkor telt be nálunk a pohár, amikor egy hivatalosan engedélyezett rendezvényen közszereplők Károlyi Mihály fejére –nyilvánvalóan provokációs céllal- kipát raktak, nem törődve érintett honfitársaink érzéseivel. Elfogadhatatlannak tartjuk azokat a jelenségeket, amikor a szólásszabadság ’mezében’ belegázolnak vallási, nemzeti és etnikai kisebbségű polgártársaink érzékenységébe.

Úgy gondoltuk, hogy a köztársaságban a legmagasabb funkciókban fontos lenne megszólalni ezzel is segítve a helyzet javítását és/vagy mielőbbi rendezését. Az ebben a témában írt levelünket 2010 decemberében eljuttattuk a jelenlegi és volt köztársasági elnököknek.

Megkeresésünkre két választ kaptunk, ezek a linkre kattintva olvashatók:

Mádl Ferenc Volt Köztársasági Elnök válasza

Sólyom László Volt Köztársasági Elnök válasza

Raoul Wallenber-díj átadás

Idén másodszor adták át a Wallenberg-díjakat. A kitüntetést Dr. Csillei Béla tanár, Orián Géza szociális munkás és a Budai Sófár szerkesztősége kapta. Az eseményről bővebben olvashat itt.

Megemlékezés

 1. január 10.

 2. január 17-én tűnt el Budapestről Raoul Wallenberg.

Hagyomány szerint e napon megemlékezést tartunk a Wallenberg emléktáblánál.

Mindenkit várunk 17 órakor gyertyagyújtásra a XIII. kerületi Wallenberg utca és Pozsonyi út sarkán.

A rendezvényt az Egyesület a Holokauszt Emlékközponttal és a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályáválasztási Tanácsadó Intézettel közösen tartja.

Előadás - Pedro Alamdovar: Mindent anyámról

 1. január 06.

Pedro Almadovar: Mindent anyámról c. műve

Időpont: 2011. január 12. SZERDA, 18 óra

Helyszín: a Wallenberg Egyesület irodája (1055, Bp., Balassi B. u. 27.)

“Minden színésznőnek és nőnek, aki szerepet játszik, akik szerepet játszanak, és nővé változnak, és mindenkinek, aki anya akar lenni.”

Almodóvar a tőle megszokott szerelmi ötszögtörténetek abszurditását is felülmúlja ebben a történetben. Arról számol be, hogy mit tehet egy nő, akihez a férje magát nővé operáltatva tér vissza, miközben hímsovinizmusát továbbra sem tudja lemosni.

Várunk mindenkit szeretettel!

Újraindul a filmklub!

 1. december 11.

Újra indul a filmklub Kis Nagy Ember címmel.

Az idei téma: etnikai, vallási és egyéb kisebbségek filmbéli megjelenései tengeren innen és túl.

Az első alkalom december 21-én, kedden, 18 órakor lesz, Mathieu Kassovitz: A gyűlölet című alkotását tekintjük meg.

A vetítések továbbra is az Egyesület helységében lesznek, a filmek után beszélgetés és tea várja az érdeklődőket.

Foglalj állást! - kiállítás megnyitó

 1. november 11.

Zsúfolásig telt a Wallenberg Egyesület irodája a Foglalj állást! kiállítás megnyitóján.

Az Egyesület részéről dr. Huff Endre Béla köszöntötte a megjelenteket, majd Pán énekelt és gitározott, majd Murányi Gábor (történész, újságíró) nyitotta meg a kiállítást, ezután pedig a díjkiosztó következett.

A zsűri döntése szerint Győrffy László: XXL (Az ördög a DNS-ben lakozik) című alkotása megosztva a Free Szabolcs Terror Zone: Free Szabolcs! című kisfilmjével első helyezést ért el,

a második helyet szintén megosztva Székely Beáta: A nyúl otthona Kristóf Gábor: Kopaszok és Marton Ádám Márton: Gárdisták című műveikkel kapták.

A kiállításról dr. Huff Endre Bélával készült interjú az ATV 2010. november 16-i Jam műsorában.

A tárlat november 12-től december 4-ig keddtől szombatig tekinthető meg, 15 és 17 óra között. Helyszín: Raoul Wallenberg Egyesület, Budapest, V. Balassi B. u. 27.

Elismerés dr. Sebes József részére

 1. november 15. Örömmel tudatjuk, hogy soros elnökünk

dr. Sebes József

a svéd királytól Királyi Sarkcsillag Rend Első Osztályú Lovagja címet kapta az egyesületben végzett munkája elismeréseként. Gratulálunk!

We happily announce that our chairman in office

dr. József Sebes

has received the title of Officer First Class of the Royal Order of the Polar Star from the King of Sweden, honoring his committed work in Raoul Wallenberg Association.

Congratulation!

A fényképre kattintva a svéd nagykövet asszony beszéde letölthető.

A szövegre kattintva letöltheti a svéd nagykövet asszony szövegét angolul is.

Táblaavatás Raoul Wallenberg emlékére

 1. október 15.

Raoul Wallenberg emlékére október 15-én táblát avattunk az angol nagykövetség Harmincad utcai épületénél. Külön köszönet Kate Wacz-nak és Gömöri Máriának az adományokért.

A táblát készítette Czinder Antal Munkácsy-díjas képzőművész, az Egyesület ügyvivője.

Foglalj állást! - pályázati felhívás

Egyesületünk

Foglalj állást! Reflektálj! Provokálj!

címmel képzőművészeti pályázatot hirdetett, amelynek válogatott műveiből kiállítás nyílik.

Tisztelettel meghívjuk Önt és párját, valamint minden érdeklődőt a kiállítás megnyitójára!

Időpont: 2010. november 11-én /csütörtök/ 18 órakor. Helye: Raoul Wallenberg Egyesület, Budapest, V. Balassi B. u. 27.

A kiállítást Murányi Gábor (történész, újságíró) és Huff Endre Béla ügyvivő, a zsűri elnöke nyitja meg. A tárlat november 12-től december 4-ig keddtől szombatig tekinthető meg, 15 és 17 óra között.

Beszámoló

2010.07.27

Már jócskán benne jártunk a nyárban, amikor 38 gyerekkel és 3 felnőtt kíséretében egy kellemes hetet töltöttünk a velencei tó partján.

Nyaralásunk nem jött volna létre, ha nincs a Fejér Megyei Ifjúsági Közalapítvány táborának ingyenes felajánlása, valamint a Wallanberg Egyesület és Alapítvány útiköltség támogatása. De legfőképpen a székesfehérvári Tarsoly Egyesület segítsége. Akik az anyagiak mellett vendéglátással, programokkal, idegenvezetéssel kedveskedtek nekünk.

Így került sor kézműves foglalkozásra, ahol a gyerekek papírsárkányt építhettek, nemezeltek, origamiztak a Művelődési Ház dolgozóinak irányításával. Másnap hajókázás volt a tavon, Velence város jóvoltából, majd csillagászati előadást élvezhettünk a Csillagvizsgáló dolgozói révén.

Búcsúzásként pedig idegenvezetéssel egybekötött városnézésen vehettünk részt Székesfehérváron. Amit a Bence hegyi kilátóra tett utazás követett.

Még hosszan sorolhatnánk az általunk szervezett programokat, a délutáni hatalmas fürdéseket a jó meleg tóban./ Hiszen az időjárás is nekünk kedvezett. A kánikulát csak így volt jó élvezni!/ Vagy a vonatozás élményét a csomagokkal. Azt hiszem a Tiszai Pályaudvarra történt érkezés során a gyerekek ovációja nemcsak a hazaérkezés örömét , hanem a tábor sikerét is jelezte.

Köszönöm a gyerekeknek, hogy alsózsolcaihoz méltón viselkedtek, kollegáimnak a segítséget. S végül minden szponzorunknak a támogatást. De legfőképpen a Tarsoly Egyesület elnökségi tagjainak, akik személyesen is részt vettek táborunkban. Reméljük még lesz lehetőségünk velük a jövőben is találkozni, talán itt Alsózsolcán.

Vig Györgyné, táborvezető

Raoul Wallenber-díj átadás

IIdén először adták át a Raoul Wallenberg-díjat. Az eseményről bővebben olvashat itt.

 1. évi bejegyzések

Foglalj állást! pályázat és kiállítás 2010.5.27

Foglalj állást! Reflektálj! Provokálj!

A Raoul Wallenberg Egyesület pályázatot hirdet amatőr és profi művészek számára.

Alkoss! A pályázatra olyan alkotásokat várunk, amelyek mai magyar társadalompolitikai kérdésekkel foglalkoznak, ezekre reflektálnak, alkotnak róla véleményt, vagy kényszerítik a nézőt állásfoglalásra. A pályázó bárki lehet, kortól és végzettségtől függetlenül.

Hívószavak: (amelyek ötletadóként szerepelnek itt, nem kell feltétlenül a pályamunkába belefoglalni)

 • Értékrendetlenség, értékrendetlenkedés - az értékrendek ütközése -Tudatmentés - ma kik mentik az emberek tudatait a butulástól, felszínesedéstől, a manipulálástól? -Vályogfalak (között) -Ítéleteink, és előítéleteink -Ülepedünk? - passzivitás, tudjuk, mit nem akarunk, de nem kínálunk alternatívát

A beküldött pályaműveket zsűri válogatja ki, a bekerült alkotásokat kiállítjuk. A legjobbaknak ítélt munkák díjazásban részesülnek.

A zsűri tagjai:Czinder Antal, Munkácsy-díjas szobrászművész (Wallenberg Egyesület), Huff Endre Béla, docens (Wallenberg Egyesület, ügyvivő), Kis Róka Csaba, Derkovits-díjas festőművész

Műfaji megkötések: A pályázatra beadható: rajz, festmény, kollázs, stb. legfeljebb 70×100-as méretben, video, max. 3 perc hosszúságban, valamint objektek, installációk, kisplasztikák legfeljebb 40×40×40 cm-es méretben.

Egy pályázó egyszerre maximum 3 alkotással pályázhat.

Részvételi szándékát kérjük jelezze előzetesen az info@wallenbergegyesulet.hu e-mail címen!

Pályázati művek leadása: 2010. október 15-ig, előre egyeztetett időpontban, az egyesületi irodában ( 1054 Balassi Bálint utca 27.)

Anno ‘45-‘90 - avagy a kollektív amnézia filmklub ráadás alkalom! 2010.5.20

A filmklub ráadás alkalmával Vas-Zoltán Iván: Aparh@nt.hu c. (2007) dokumentum filmjét vetítjük.

Május 25. kedd, 18 órakor

A film Aparhant települését mutatja be, amely példátlan fejlődést élt meg az elmúlt időben, tehetséges és szorgalmas polgármesterének, Szűcs Györgynek köszönhetően. A film pozitív példával szolgál arra, hogy a Magyarországon jelen lévő gazdasági és társadalmi problémákra van megoldás.

A vetítés után beszélgetés a film rendezőjével.

Mindenkit szeretettel várunk!

Anno ‘45-‘90 - avagy a kollektív amnézia - Filmklub 2010.3.9

Az Egyesület és a Szolnoki Főiskola budapesti tagozatának szervezésében múlt héten sikeresen elindult a filmklub, első alkalommal Jancsó Miklós 1963-as “Oldás és kötés “c. filmjét vetítettük. A filmklub célja, hogy korszakos jelentőségű magyar filmeket mutasson be a háború és a rendszer váltás közötti időszakból. A filmklub elsősorban az egyetemista közönséget célozza meg, akik számára talán ismeretlenek ezek a filmek ugyanakkor érdeklődéssel fordulnak feléjük, de természetesen várjuk a filmeket feleleveníteni vágyó idősebb generáció tagjait is. A filmklub után megbeszéljük a látottakat, a beszélgetést Vas Zoltán Iván rendező moderálja. Vizsgáljuk a korszakot, amelyet a filmek ábrázolnak, keressük az összefüggéseket a filmekben látott jelenségek és a valós történelmi események, a korhangulat között. Ezekre a beszélgetésekre hívunk vendégeket is, akik elsősorban a filmek alkotói közül kerülnek ki.

A filmeket május elejéig, változó időközönként de mindig keddenként, 6 órától vetítjük, 8 óra körül kerül sor a beszélgetésre. Helyszín az egyesület irodája (Balassi Bálint utca 27.). Részvétel ingyenes!

A filmklub programja: márc. 2.: Jancsó Miklós: Oldás és kötés (1963) márc. 16.: Gábor Pál: Angi Vera (1979) márc. 23.: Sándor Pál: Szerencsés Dániel (1983) - vendég: Zsótér Sándor, színész, rendező márc. 30.: Szász Péter: Fiúk a térről (1967) - vendég: Szász János, rendező ápr. 13.: Szabó István: Apa-egy hit naplója (1966) - vendég: Bálint András, színész, a Radnóti Színház igazgatója ápr. 28.: Fábri Zoltán: Húsz óra (1965) - vendég: Bodrogi Gyula, színész máj 4.: Fábri Zoltán: Gyertek el a névnapomra (1983) - vendég: Karinthy Márton, rendező, Karinthy Színház igazgatója

Műsorváltozás jogát fenntartjuk!

MEGEMLÉKEZÉS 2010.1.26

Január 17-én volt 65 éve, hogy Raoul Wallenberget utoljára látták Budapesten, majd a szovjet csapatok elhurcolták. Ma sem vagyunk bizonyosak végső sorsát illetően. Ezen a napon egyesületünk rendszeresen megemlékezést tart a Wallenberg utcai emléktáblánál. Idén két további fontos rendezvényt is tartottunk. Első ízben adtuk át a Raoul Wallenberg-díjat, a Páva utcai Holocaust központban. Részletes beszámoló olvasható, a kitüntetettek fényképével. Sajtótájékoztatót is tartottunk, amelyen bejelentettük a “MOZGALOM A TÁRSADALMI BÉKÉÉRT” megindítását. FELHÍVÁSUNKAT (210. január 17.) alább olvashatják.

Felhívás 2010.1.17

MOZGALOM A TÁRSADALMI BÉKÉÉRT

A Raoul Wallenberg Egyesület 1988-as megalakulása óta -mint az egyik legrégebbi ember- és kisebbségjogi szervezet - küzd a rasszizmus és kirekesztés ellen.

Számtalanszor fordultunk a nyilvánossághoz, a “gyűlöletbeszéddel” kapcsolatban. Beadványt készítettünk, amelyben megfogalmaztuk álláspontunkat és azt megküldtük az Alkotmánybíróságnak. Minden alkalommal kifejtettük, hogy Magyarországon egyre inkább erősödik egyes kisebbségekkel szembeni gyűlölet, növekszik az erőszak, az atrocitások száma. Ezekkel szemben mi is elsősorban a jog eszközeivel való fellépést támogattuk, ilyen irányú törvénymódosítási kezdeményezésekkel értettünk egyet. Ma már úgy látjuk, hogy nem elég pusztán a törvény adta lehetőséggel élni, a hatalmi eszközöket alkalmazni. Határozott, célirányos és összehangolt cselekvés szükséges mindenki részéről.

 1. Nemzeti program indítását javasoljuk és kezdeményezzük a társadalmi béke és az emberi méltóság megvédése érdekében!

Nekünk civil szervezeteknek össze kell fognunk a józanul gondolkodó magyar emberekkel, a politikusokkal, az egyházakkal, a médiával, az oktatási intézményekkel, a művészekkel, tudósokkal és válaszokat kell adnunk azokra az egyáltalán nem egyszerű társadalmi, gazdasági, politikai, történelmi kérdésekre, amelyek alapját adják a gyűlöletbeszédnek, a gyűlölködő magatartásnak, inzultusoknak, gyilkosságoknak. Az értelemre és az érzelemre kell hatnunk a tudás, az információ, a művészeti alkotás eszközeivel.

Társadalmi békét hirdetünk és kezdeményezünk még akkor is ha sokan azt mondják és minden bizonnyal joggal mondhatják is, hogy a nagy társadalmi-gazdasági átalakulások, válságok idején megerősödnek a populista, szélsőséges radikális politikai erők.

Pénzügyi alap létrehozását javasoljuk (vagy a meglevők összevonását)! Pályázati úton támogatást kérhetnek az oktatási, művészeti intézmények, egyházi, civil szervezetek, önkormányzatok, kisebbségi önkormányzatok oktatási programok, művészeti alkotások készítéséhez, közösségfejlesztő, konfliktus megoldó tréningek szervezéséhez.

 1. Mozgalom a társadalmi békéért meghatározott időszakra szóló kezdeményezés, mely abból a sajnálatos tapasztalatból indul ki, hogy a versenyen alapuló politikai demokrácia szereplői is jelentős mértékben hozzájárultak a szélsőségesség megjelenéséhez, növekvő társadalmi támogatottságához.

Kötelességük ezért a demokratikus politikai pártoknak korlátozni magukat a politikai és kormányzati hatalomért folyó küzdelemben, mert számukra is kezelhetetlenné válhat a társadalmi hangulat. A politikusok feladata az ország ügyeinek intézése, s ezért nem engedhetik meg, hogy tovább romoljon társadalmi presztízsük.

Közös érdekből fogjunk össze és indítsuk útjára az önkéntességen és önértékelésen alapuló “Mozgalom a társadalmi békéért” elnevezésű akciónkat, melynek a szimbóluma a nemzeti színű kokárda. Minden olyan közösség, ház, lakóépület, település, intézmény, iskola, templom, sajtóorgánum, üzem, gyár, ahol az ott lakó, dolgozó, tanuló személyek, csoportok (családok, barátok, munkahelyi kollektívák), akik egyetértenek az előítélet mentességgel, aktívan tesznek is a harmonikus együttélésért, fellépnek a gyűlölködő megnyilvánulásokkal, kirekesztéssel szemben tegyék ki jól látható helyre a “Mozgalom a társadalmi békéért” felirattal ellátott nemzeti színű kokárda általunk javasolt formáját. Letölthető a Raoul Wallenberg Egyesület honlapjáról. (www.wallenbergegyesulet.hu) Az akció kezdődjön január 17-én és tartson a választásokig!

A kokárda a nemzeti együvé tartozásunk szimbóluma 1848 március óta. Egyesületünk felfogása szerint ebbe a közösségi tudatba beletartozik nemzetünk pozitív toleranciaképe is, hiszen Szent István királyunk Intelmei szinte tételesen ezt nyilvánították ki. Kezdeményezésünkkel erre a befogadó- és toleráns szemléletű nemzeti hagyományra kívánjuk felhívni a közvélemény figyelmét.

Örömmel vesszük, (és kérjük) ha mindazok, akik egyetértenek kezdeményezésünkkel - azzal együtt, hogy kitűzik a kokárdát - az egyesület e-mail címére jelzik csatlakozásukat a mozgalomhoz és elmondják véleményüket, tapasztalataikat a mozgalomról, beszámolnak arról, hogy saját közösségük és környezetük miképpen reagált a felhívásra, a kokárda megjelenésére, érzékeltek-e valami változást, milyen lépéseket tettek az előítéletekkel szemben a harmonikus emberi együttélésért. E-mail cím: info@wallenbergegyesulet.hu

Minél többen vagyunk, annál nagyobb az esély a társadalmi béke megteremtésére!

Budapest, 2010. január 17.

Raoul Wallenberg Egyesület

Elnöksége

Meghívó 2010.1.12

A Raoul Wallenberg-díj Bíráló Bizottság tisztelettel meghívja a Díj ez évi átadó ünnepségére. Időpontja: 2010. január 17. (vasárnap) 11 óra, helye: Holocaust Dokumentációs Központ, Budapest, Páva u. 39.

Vízhányó Károly, a Díj titkára

MEGEMLÉKEZÉS 2010.1.10

MEGHÍVÓ

A Raoul Wallenberg Egyesület és Alapítvány részéről 2010. január 17-én 15 órakor a Pozsonyi út és Wallenberg utca sarkán lévő Wallenberg emléktáblánál megemlékezést tartunk, melyre tisztelettel meghívjuk. A megemlékezésen a Raoul Wallenberg Egyesület egy képviselője mond beszédet, majd elhelyezünk egy szál virágot és a megemlékezés gyertyáit. A rendezvényre a Svéd Nagykövet Asszonyt is meghívtuk.

Dr. Sebes József, soros elnök

 1. évi bejegyzések

Raoul Wallenberg-díj 2009.12.10

Felhívás

Az Oktatási és Kulturális Miniszter, a Raoul Wallenberg Alapítvány, a Raoul Wallenberg Egyesület, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ), Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a Roma Polgárjogi Alapítvány által létrehozott Bíráló Bizottság felhívást tesz közzé a

Raoul Wallenberg-díj

elnyeréséhez.

A magyar társadalomban továbbra is élnek azok az ellentétek, melyek megkülönböztetik az egyik embert a másiktól, annak függvényében, hogy milyen társadalmi csoportba tartoznak. Az előítéletes magatartás, az intolerancia kiváltotta rasszista megnyilvánulások, indulatok már-már mindennapjaink részévé váltak.

A Bizottság a Díj adományozásával etikai mércét és példát kíván állítani a magyar társadalmi- és politikai közélet elé. Szeretnénk elismerni, azon személyek, szervezetek áldozatos munkáját, emberi, közösségi magatartását, akik tevékenységükkel, életútjukkal példát mutatnak embertársaiknak a Magyarországon hátrányos helyzetben élők, diszkriminációban részesülők érdekében, az emberi és állampolgári jogok törvényekben biztosított érvényesítésében kifejtett tevékenységükkel.

I. A Raoul Wallenberg-díjban részesülhetnek:

 1. Polgárjogi aktivisták, akik
 • bátor kiállásukkal,

 • életútjukkal mutattak példát embertársaiknak a helyi, térségi és országos közéletben.

 1. Település-, intézményvezető, települési önkormányzatok, intézmények, akik /amelyek/
 • gyakorlati példát mutattak a normális emberi együttélésben,

 • a konfliktusok feloldásában és megoldásában szerepet vállaltak,

 • tevékenységükkel közreműködtek az emberi és állampolgári jogok érvényesülésében.

 1. Írók, újságírók, szerkesztőségek, szellemi műhelyek közösségei, akik

/amelyek/ munkásságukkal járultak hozzá az előítéletes magatartás, a rasszizmus, antiszemitizmus, cigány ellenesség leküzdéséhez, rávilágítottak azok demokrácia és szabadság ellenességére.

 1. Egyházi vezetők, egyházi közösségek, akik (amelyek) hitéleti tevékenységük során,

a hit erejét felhasználva, aktívan közreműködnek a különböző népcsoportok,

különböző felekezetek, vallási közösségek együttéléséhez, az egymás iránti előítélet

leküzdéséhez.

II. Raoul Wallenberg-díjra javaslatot tehetnek:

A Díj odaítélésére javaslatot tehetnek az alapítók, támogatók, települési önkormányzatok, önkormányzati szövetségek, emberi jogi, állampolgári, kisebbségi, egyházi szervezetek.

Javaslatot tenni,

a kuratórium által közzé tett adatlap kitöltésével és ajánlás megfogalmazásával lehet. Beküldési határidő: 2009. december 31.

Cím: Raoul Wallenberg Egyesület, 1363. Budapest, Pf. 39.

III. A Díj összege:

Szervezet, csoport, intézmény 100.000 - 200.000 Ft között

Természetes személy maximum (bruttó) 300.000 Ft

A Díjat a beérkezett javaslatok, ajánlások alapján a Bíráló Bizottság ítéli oda. A Díj átadására 2010. január 17-én kerül sor.

A Díjban részesülőket levélben értesítjük, és a sajtóban nyilvánosságra hozzuk.

A Díjjal kapcsolatos további információval a Bíráló Bizottság titkára, Vízhányó Károly, szolgál. Telefon: 1-795-44-58.

Budapest, 2009. november 30.

Bíráló Bizottság

NYILATKOZAT 2009.5.8

Nyilatkozat

egy elfogadhatatlan tartalmú bírálat kapcsán

Megdöbbenéssel olvastuk Bíró Zoltán irodalomtörténész Spiró György kortárs írónak a magyar nyelv és irodalom középszintű érettségi vizsgán érvelési feladatként feladott interjúrészletével kapcsolatos gondolatait. Nem azonosítható, hogy az újság vagy a szerző kérésére került-e egy 25 év előtti verse az igen vitatható cikk elé, de az biztos, hogy ez alkalmas az olvasó félrevezetésére, és azt a látszatot kelti, mintha az idézett verset kellett volna az érettségin értékelni(!).

Az irodalomtörténész szerint “tekintsük át, kik a magyar irodalom kedvencei Nyugaton. Az agyonmenedzselt Esterházy Péter, Kertész Imre, Nádas Péter. A lényeg az, hogy ne legyen közük ahhoz a néphez, amelynek a kenyerét eszik”. A fent nevezett kiváló magyar írók Bíró Zoltán felháborító állítása ellenére jelentős és kiemelkedő szolgálatot tesznek a Magyar Köztársaságnak, a nemzetünknek, amikor magyar íróként nemzetközi sikereket is elérnek, ezzel öregbítve új demokráciánk hírnevét, és akkor nem is említettük azt, hogy Magyarországon is igen népszerűek.

Mi, a Raoul Wallenberg Egyesület Elnökségének tagjai nem tudjuk elfogadni Bíró Zoltán jelzőit, állításait. Nem tudjuk, nem is akarjuk elfogadni a kirekesztést, hiszen minden honfitársunkat - legyen zsidó, roma, hosszú hajú, alacsony és kövér, mélymagyar, bármilyen - honfitársunkként tiszteljük. Bíró Zoltánt is és a hozzá hasonlóan gondolkodókat is. Csak éppen leszögezzük: mélységesen tévednek, ha úgy gondolják, bármiféle másság kigúnyolása, megvetése, kirekesztése erkölcsös.

Szelíden, de a leghatározottabban állítjuk: ez a magatartás többet árt mindannyiunknak, mint a gazdasági világválság.

Budapest, 2009. május 7.

Raoul Wallenberg Egyesület Elnöksége

NYILATKOZAT 2009.4.23

A RAOUL WALLENBERG EGYESÜLET ELNÖKSÉGÉNEK NYILATKOZATA

Szombaton, mint az ismeretes, a Magyar Gárda egyenruhájában szélsőséges csoportok tartottak tüntetést a budai Várban, a német nagykövetség előtt. A 200 fős demonstráción felszólalt Dósa István, a gárda volt főkapitánya, aki arról beszélt, hogy a holokausztból semmi sem igaz.

64 évvel a II. világháború befejeződése után Magyarországon, immár a nagynyilvánosság előtt, ismét nácik jelentek meg az utcán. A polgári demokrácia lehetőségét kihasználva hangoztatják káros nézeteiket.

A különféle politikai erők, valamint a civiltársadalom kifejezésre juttatták felháborodásukat, elítélték a náci eszmék hangoztatását. Hiller István oktatási és kulturális miniszter hétfőn a parlamentben kezdeményezte, hogy nyilvánítsák bűncselekménnyé a holokauszt hatmillió zsidó megölését a második világháborúban tagadását. Remélhetően ehhez támogatását adja az összes parlamenti párt.

Csakhogy ez nem elég! Ma már láthatóan a magyar társadalom nem kis hányada, szimpatizál a Magyar Gárdával, illetve az azt létrehozó Jobbik Magyarországért nevű párttal.

Egyetértünk azzal, hogy vizsgálni kell a rendőrség szerepét a szombati rendezvény feloszlatásával kapcsolatban. De ha most a parlamenti pártok, a politikai elit azon fog vitatkozni, hogy kinek mi lett volna, vagy lenne a dolga a nácizmus megjelenésével kapcsolatban, akkor a nácizmus tovább tör előre, megtévesztve magyar emberek ezreit.

A Holokauszt tagadását nem elég a törvény erejével büntetni; fontos, de nem elégséges a jogszabály megalkotása. Széles körű összefogás szükséges. Meg kell nyilvánulnia az egyházaknak, vallási közösségeknek, a civil szervezetek ezreinek, felvilágosító programok sokaságát kell szervezni az oktatási intézményekben, fel kell készíteni a rendőrséget, a honvédséget a náci jelenségek törvényi megítélésével kapcsolatban, hatékony szerepet kell vállalnia a tömegtájékoztatásnak a hamis történelemfelfogás terjedésével szemben. Itt már nem elég egy jogszabály, itt társadalmi program kell a nácizmus terjedésének megállítására. Jól érezhető, tapintható, hogy a Jobbik és a Magyar Gárda gyűlöletre uszít, gyűlöletet kelt.

Már jól látható, hogy sajnos az Európa parlamenti választások alkalmat teremtenek a káros eszmék terjesztésére (lásd Morvai Krisztina nyilatkozatát), s ezért ez a magyar demokrácia próbakövévé vált.

Kiállást, összefogást, felvilágosítást! Társadalmi programot!

Budapest, 2009. április 21.

Raoul Wallenberg Egyesület ügyvivői

ELNÖKSÉGI NYILATKOZAT 2009.3.6

A Raoul Wallenberg Egyesület Elnökségének nyilatkozata a

gyűlöletkeltő szabadságjogok ellen

Félelemmel teli jövőkép bontakozott ki Magyarországon mind a többségi és kisebbségi társadalom számára egyaránt. Ha nem teszünk azonnal lépéseket a helyzet javítására, később már nem lesz rá mód. A többségi magyar társadalom és a cigányság egyaránt félelemmel tekint egymásra. A veszprémi és tatárszentgyörgyi bűncselekmények tovább erősítették a szembenállást és egyik fél sem veszi észre, hogy manipulálják őket.

Manipulálják:

 • akik az egyébként sajnos kölcsönösen - meglévő előítéleteket gerjesztik.

-mindazok, akik a gyűlöletkeltést úgymond alkotmányos szabadságjognak tekintik.

 • azok, akik Magyarország nemzetközi szerződésekben vállalt törvényi kötelezettségét - mely szerint országunk fellép a rasszizmus és a rasszista indulatkeltés ellen -politikai megfontolásból bojkottálják

 • azok is, akik rasszista indíttatású bűnelkövetők esetén a többségi vagy kisebbségi társadalom indulataitól félve, nem nevezik rasszista bűncselekménynek az adott elkövetést.

A Raoul Wallenberg Egyesület kitart korábbi kezdeményezése mellett, a hatályos magyar alkotmányt összhangba kell hozni vállalt nemzetközi kötelezettségeinkkel. A szólás szabadsága a legalapvetőbb emberi jogaink közé tartozik, de ez a jog nem jelentheti a gyűlöletkeltés szabadságát.

Egyetértünk Kállai Ernő 2009. február 24-én a Parlamentben tett hasonló irányú kezdeményezésével, nem deklarációkra, hanem hatékony válságkezelésre van szükség.

Az Európa Tanács minap közzétett megállapítása is figyelmeztet: a fajgyűlölet és intolerancia ellenes magyarországi és nemzetközi kezdeményezések - Magyarországon az alkotmányjogi akadályoztatások miatt - sajnos bukásra vannak ítélve.

Budapest, 2009. február 26.

Raoul Wallenberg Egyesület Elnöksége

 1. évi bejegyzések

Beszámoló a Csalog Zsolt Díj ünnepélyes átadásáról 2007.12.11

2008.11.23

Zsidósorsok Magyarországon a 19. és a 20. században

Szolnokon várunk mindenkit, aki a téma iránt érdeklődik.

Előadások:

 • Prepuk Anikó: Zsidóság beilleszkedése a Dualizmus korában.

 • Szita Szabolcs: Zsidósorsok a 20. században az üldöztetések ide jén.

 • Lax Tamás (Izrael): A magyar anyanyelvű zsidóság Izraelben.

 • Huff Endre Béla: Az Alföldi Zsidóságkutatás, leletmentő program.

A Konferencia egyben az alföldi zsidóság kutatásának egy újonnan alakult kutatóhelyének bemutatkozása is.

Időpontja: 2008. november 27., 9-12 óra között.

Helyszín: Szolnoki Főiskola. Szolnok, Tisza-liget, B épület Nagyelőadó.

Üldözötteket bújtató magyar nők kaptak elismerést 2008.10.28

Két, a vészkorszak idején üldözötteket mentő nőnek ítélték oda a Nemzetközi Raoul Wallenberg Alapítvány és a magyar Raoul Wallenberg Egyesület közös elismerését; a Raoul Wallenberg Women Rescuers Medalt és az Esfira Maiman Rescuers Medalt egyikük már csak posztumusz kapta meg. A Wesley János Lelkészképző Főiskolán hétfőn (2008. október 27-én) rendezett ünnepségen elhangzott: Reszeli Karolina és már nem élő édesanyja, Zsuzsanna 1944-ben saját életét is kockára téve bújtatott üldözötteket lakásukban, ahol néha négy menekülő is élt velük.

„Nem a túlélők a hősök, hanem megmentőik” – hangsúlyozta az eseményen a Kálmán Istvánként született, évtizedek óta Angliában élő Steve Coleman, egyike azoknak, akiket a két nő bújtatott, míg Kaiser György, a Raoul Wallenberg Egyesület ügyvivője a névtelen embermentők példamutatására hívta fel a figyelmet.

Orosz Ferenc, a nemzetközi alapítvány magyarországi képviselője elmondta: a svéd embermentő nevét viselő elismerést egy évtizeddel ezelőtti létrehozása óta kevesebb, mint tucatnyian vehették át, míg a vészkorszakot szülőhazájában, Lengyelországban egy katolikus nő segítségével túlélő Esfira Maimanról elnevezettet eddig csak a névadó megmentője kapta meg, posztumusz. (MTI)

Az eseményről készült video itt tekinthető meg.

Felhívás 2008.9.18

Az Oktatási és Kulturális Miniszter, a Raoul Wallenberg Alapítvány, a Raoul Wallenberg Egyesület, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) és a Roma Polgárjogi Alapítvány által létrehozott Bíráló Bizottság felhívást tesz közzé a

Csalog Zsolt Díj

elnyeréséhez.

A magyar társadalomban továbbra is élnek azok az ellentétek, melyek megkülönböztetik az egyik embert a másiktól, annak függvényében, hogy milyen társadalmi csoportba tartoznak. Az előítéletes magatartás, az intolerancia kiváltotta rasszista megnyilvánulások, indulatok már-már mindennapjaink részévé vált.

A Bizottság a Díj adományozásával etikai mércét és példát kíván állítani a magyar társadalmi- és politikai közélet elé. Szeretnénk elismerni, azon személyek, szervezetek áldozatos munkáját, emberi, közösségi magatartását, akik tevékenységükkel, életútjukkal példát mutatnak embertársaiknak a nemzeti és etnikai kisebbségekkel való harmonikus együttélésében, az emberi és állampolgári jogok törvényekben biztosított érvényesülésében.

I. Csalog Zsolt Díjban részesülhetnek:

 1. Polgár-jogi aktivisták, akik
 • bátor kiállásukkal,

 • életútjukkal mutattak példát embertársaiknak a helyi, térségi és országos közéletben.

 1. Település-, intézményvezető, települési önkormányzatok, intézmények, akik /amelyek/
 • gyakorlati példát mutattak a normális emberi együttélésben,

 • a konfliktusok feloldásában és megoldásában szerepet vállaltak,

 • tevékenységükkel közreműködtek az emberi és állampolgári jogok érvényesülésében.

II. Csalog Zsolt Díjra javaslatot tehetnek:

A Díj odaítélésére javaslatot tehetnek az alapítók, települési önkormányzatok, önkormányzati szövetségek, emberi jogi, állampolgári, kisebbségi szervezetek.

Javaslatot tenni,

a kuratórium által közzé tett adatlap kitöltésével és ajánlás megfogalmazásával lehet. Beküldési határidő: 2008. október 19.

Cím: Raoul Wallenberg Egyesület, 1363. Budapest, Pf. 39.

A Raoul Wallenberg Egyesület Elnökségének nyilatkozata 2008.9.15

NYILATKOZAT

A Raoul Wallenberg Egyesület – amely immár 20 éve tevékenykedik Magyarországon – számos esetben és különböző formákban lépett fel a társadalomban jelentkező - és sajnos napjainkban erősödő – intoleráns jelenségekkel kapcsolatban. Az előzőek alapján nyilvánvaló, hogy támogatunk mindenfajta olyan kezdeményezést, törekvést és összefogást, amely fellép a különbözőség tiszteletéért, a diszkrimináció-mentességért és a tolerancia erősítéséért. A Magyar Demokratikus Charta felhívása is hasonló célokat fogalmaz meg, ezért az abban foglaltakat támogatandónak tartjuk.

Az Egyesület Alapszabálya alapján tagjaink önálló kezdeményezési jogosultsággal rendelkeznek, ezért azt javasoljuk, hogy – figyelembe véve az összefogás kezdeményezőit, aláíróit, valamint a felhívásban foglaltakat – önállóan alakítsák ki álláspontjukat a csatlakozásuk vonatkozásában.

A fentieken túl a Raoul Wallenberg Egyesület csatlakozik ahhoz a civil szervezeti összefogáshoz, amelyet az „Összefogás az erőszak ellen mozgalom” kezdeményezett. A kezdeményezők 2008. október 4-ére – Gandhi születésnapjára – utcára hívják az egyetértő és tiltakozó szervezetek tagjait és képviselőit, hogy közösen lépjenek fel és tiltakozzanak az erőszak elterjedése ellen. Javasoljuk, hogy tagjaink minél szélesebb körben vegyenek részt a fenti tiltakozáson.

Budapest, 2008. szeptember 12.

Raoul Wallenberg Egyesület Elnöksége

KÖZLEMÉNY 2008.8.6

 1. augusztus 4-én - az előző évi hagyományoknak megfelelően – ismételten megemlékezett az Egyesület a névadó Raoul Wallenberg születésnapjáról. A hétfőn 17 órakor megtartott megemlékezésen Kovács Tamás történész tartott beszédet (a beszédet mellékelten közöljük). Az emlékbeszédet követően az új magyarországi Svájci Nagykövet, a budapesti Amerikai Nagykövetség Tanácsosa, valamint az Izraeli és Olasz Nagykövetségek Konzuljai virágot helyeztek el a diplomáciai képviseletek nevében. Hazai részről Horváth Csaba főpolgármester-helyettes, a MEASZ Elnök-helyettese, a MAZSIKE Elnöke, a XIII. kerületi Polgármesteri Hivatal képviselője, valamint a jelenlévő magánszemélyek és a rendezvényt szervező Raoul Wallenberg Egyesület és Alapítvány tisztségviselői helyeztek még el virágokat az emlékműnél. A rendezvényről hírt adott a másnapi Magyar Nemzet, Magyar Hírlap, Népszabadság és Népszava egyaránt.

Budapest, 2008. augusztus 5.

A Raoul Wallenberg Egyesület Elnökségének állásfoglalása 2008.7.15

NYILATKOZAT

A Raoul Wallenberg Egyesület Elnöksége nagy nyugtalansággal figyeli a közelmúlt utcai eseményeit. A „Meleg Méltóság Menete” alkalmából megtartott rendezvény, valamint az az elleni demonstrációk tapasztalatai igen lesújtóak. A különböző és egyre radikalizálódó csoportok és szervezetek tevékenységét figyelve megállapítható, hogy a jogállam hatalmi ágainak valamennyi elemében lenne teendő e nem kívánatos jelenségek visszaszorításában. Az események kezelésében – biztosításában – a legnagyobb feladat a rendőrségre hárul úgy, hogy bármerre lép minden irányból kritika és támadás éri. Mind a kormányzat, mind a politikai pártok, a hatalmi ágak egyéb szereplői folyamatosan kifarolnak mögülük. Senkinek még csak kényszerképzete sincs arról, hogy hogyan kezelhetőek a konfliktust kiváltó jelenségek jogállami eszközökkel, más demokráciákhoz hasonlóan.

Nem tartjuk helyesnek, hogy

 • a Köztársasági Elnök diszkréten hallgat;

 • az Alkotmánybíróság ugyan egyre puhuló módon, de úgy értelmezi a helyzetet, hogy a közember által vitatható jelenségek, események nagyrészt beleférnek a demokratikus közéletbe és a hatályos jogszabályokkal is megfelelő módon kezelhetők;

 • az ombudsmanok hiába hívják fel a figyelmet a negatív jelenségekre, amin el lehet vitatkozni pár hónapig, de érdemi intézkedésekre nem jogosultak;

 • a bíróságok – jogegységi állásfoglalás hiányában – meglepő, időnként meghökkentő döntéseket hoznak (lásd: tojásdobálás, mint demokratikus önkifejezés legitim eszköze);

 • az ügyészségek tesznek ugyan kezdeményezéseket, de azok túl általánosak, elhúzódnak vagy önmaguktól kihalnak;

 • az Országgyűlés politikai tébolyban működik;

 • a Kormányzat nem határozott, nem találja meg a jelenlegi keretek közötti hatékony és hatásos eszközöket;

 • az ellenzéknek sincsenek konstruktív javaslatai a helyzet megoldására.

Mi úgy látjuk, hogy a szólás és gyülekezési jog zászlaja alatt szóban és tettleg megtámadnak társadalmi csoportokat (adott esetben a melegeket), személyeket inzultálnak és gyűlöletet keltenek, gyűlöletre uszítanak, sértve ezzel az érintettek állampolgári és emberi jogait.

Szervezett csoportok jöttek létre (lásd Magyar Gárda, Nemzeti Őrsereg, stb), melyek félelmet keltenek. Nagyon veszélyesek ezek a szervezetek, ezek a jelenségek, mert valós társadalmi konfliktusokra, problémákra adnak elfogadhatatlan válaszokat.

A magyar társadalom nem fogadhat be olyan eszméket, amelyek különbséget tesznek az ember vallási, nemi, faji, etnikai hovatartozása között.

Civil összefogásra van szükség, amelynek célja, hogy felhívjuk a figyelmet a rasszizmus, az antiszemitizmus, az önbíráskodás káros voltára. Meg kell mutatnunk hova vezetnek az olyan demonstrációk, melyek verekedésbe, erőszakba torkollanak, félelmet keltenek.

A Raoul Wallenberg Egyesület Elnökségének álláspontja szerint itt az ideje, hogy az alapvető nemzeti kérdésekben közmegegyezésre jussanak a különböző hatalmi erők és centrumok, mert e nélkül a működésképes demokrácia csak papíron létezhet és annak tartóoszlopai erodálódnak és kikezdhetők.

A fentiek alapján felhívjuk a közélet szereplőit, az aktuális és potenciális hatalmi tényezőket, pártokat, civil szervezeteket egyaránt, hogy mielőbb kezdjünk egyeztetéseket arról, hogyan lehet a jelenlegi helyzetből kilábalni, hatékony eszközöket találni a társadalmat mérgező jelenségek ellensúlyozására.

Mi az emberi jogok védelmében közmegegyezést akarunk!

Budapest, 2008. július 15.

a Raoul Wallenberg Egyesület Elnöksége

Még több háborús bűnös a 298-as parcella emléktábláján 2008.5.14

A Rákoskeresztúri új köztemető 298-as parcellájának emléktáblájára legalább 51 háborús bűnös nevét írták fel, a 301-es parcellánál pedig a 315 névből mindössze 190 olyan, ami 1956-os elítélté - nyilatkozta Zinner Tibor történész annak kapcsán, hogy előadást tart a Raoul Wallenberg Alapítvány meghívására. Bővebben» 2008.4.4

A Wallenberg Közéleti Klub hírei 2008.3.11

A Raoul Wallenberg Alapítvány és a Raoul Wallenberg Egyesület az irodájában 2008. március 13-ától kezdődően kéthetente csütörtökön Wallenberg Közéleti Klub néven beszélgetés-sorozatot rendez.

Programjaink:

 1. március 13. 18 óra : Langfelder Vilmos, Raoul Wallenberg munkatársa (Társadalom- és családtörténet a XX. századból) c. dokumentációs kiállítás. Raoul Wallenberg emlékezete Bibliográfiák c. új kötet bemutatója és könyvvásár

Meghívott : Prof. Szita Szabolcs Dsc.

 1. március 27. 18 óra : „Gárdán innen, jogon túl ”

Meghívott : Dr. Dénes Balázs, Társaság a Szabadságjogokért elnöke

 1. április 9. 18 óra : A Magyar Szegénységellenes Hálózat bemutatása

Meghívott : Ferge Zsuzsa

 1. április 24. 18 óra: Mártír bajtárs bajtárs vagy háborús bűnös? (Történetek a 298-as parcellából.)

Meghívott : Frisch György és Zinner Tibor

Elnökségi ülés (2008. február 5.) 2008.2.29

 1. február 5-ei elnökségi ülés

A tervezett gyűlöletbeszéd vitasorozat vonatkozásában még továbbra is a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel számolunk, de elutasítás esetén új helyszínkijelölés történik.

Az előzőekben jelzettekkel is összefüggésben Márkus Anikó előterjesztésében elfogadta az Elnökség a Wallenberg Közéleti Klub első két havi programját. A kérdéskörrel összefüggésben Sipos András ügyvivő a már benyújtott pályázatot megsürgeti és a soros elnök kiegészítő pályázatot nyújtott be a Szerencsejáték Rt-hez is.

A 2008. február 5-i elnökségi ülésen döntés születetett, hogy a Budaházy-per lebonyolítása kapcsán tapasztalható visszás jelenségek miatt felhatalmazta az Elnökség a soros elnököt, hogy a Legfelsőbb Bíróság elnökének közvetlen megkereső levelet írjon. Dr. Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke válaszlevelében (1. és 2.) a csatoltakat jelzi.

A köztemető 298-as parcellájának nagy nyilvánosságot kapott vitatható emléktáblája ügyében felhatalmazást kapott a soros elnök, hogy dr. Boross Péter volt miniszterelnökhöz, a Nemzeti Kegyeleti Bizottság elnökéhez forduljunk írásos megkereséssel . Dr. Boross Péter válaszában (1. és 2. ) tájékoztatta Egyesületünket intézkedéseiről. Az előzőekkel összefüggésben a XII. kerületi Apor Vilmos téri Turul emlékhely hősei kutathatóságával kapcsolatosan szintén levélben fordultunk a kerület polgármesteréhez (Pokorni Zoltánhoz), aki egyben alapító tagunk is. A válaszlevelet (1., 2. és 3.) a kerületi jegyző készítette, aki egyébként közvetlen egyeztetett az érdeklődő történésszel.

Döntött az Elnökség arról is, hogy az emberi jogi és jogvédő szervezetekhez fordulunk egy egyeztetést kezdeményező levélben a közélet nyugtalanító jelenségeinek közös megbeszélése céljából.

Felhívásunkat az alábbi szervezeteknek küldtük meg: Autonómia Alapítvány, Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány, Emberi Jogi Információs és Dokumentációs Központ (INDOK), Magyar Helsinki Bizottság, Menedék Migránsokat Segítő Egyesület, Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI), Nemzeti Jogvédő Alapítvány, Roma Parlament Konfliktusmegelőző és Jogvédő Irodája, Roma Polgárjogi Alapítvány Jogvédő Iroda és a Társaság a Szabadságjogokért.

Elnökségi ülés (2008. január 8.) 2008.2.29

 1. január 8-ai elnökségi ülés

A 2008. január 17-ei megemlékezésen a Wallenberg utcai tábla előtt tartunk megemlékezést, amit – miután Sólyom László köztársasági elnök úr programtorlódás miatt nem tud megtartani – előreláthatólag Czinder Antal elnökségi tag tart meg (ha Heller Ágnest fel tudja kérni maga helyett, akkor ő tartja a megemlékezést).

Döntés született arról, hogy az elnökségi tagok a megemlékezésen egy szál virággal vesznek részt, és nagyobb darabszámú gyertyavásárlás is történik, amit helyi szinten ki lehet osztani a megemlékezőknek.

A gyűlöletbeszéd fórumsorozat vonatkozásában a soros elnök tájékoztatást adott arról, hogy

 • igen meglepő módon - a Holocaust Dokumentációs Központ elzárkózott még a helyiség biztosításától is, de reméljük, hogy a Pázmány Péter Egyetem budapesti helyiségében helyet biztosít számunkra.

Az Egyesület számláján a tárgynapon 980.000 Ft van, Sipos András ígérte, hogy eljár a Szociális Minisztérium által ígért támogatás vonatkozásában. További civil- és egyéb pályázati lehetőségeket várunk és/vagy kezdeményezünk. E napirendi pont keretében arról is egyeztetés történt, hogy a tárgyévi közgyűlést előreláthatólag május környékén tartjuk, hogy a pénzügyi beszámolással is egybeessen.

A nemzetközi ügyek vonatkozásában a Nemzetközi Wallenberg Alapítvány felkéréséről

 • amely Zwack Péter és családja, valamint Wallenberg kapcsolatát kívánja dokumentálni – abban történt egyetértés, hogy mind a Nemzetközi Alapítványtól, mind a témakört ismerő Kate Wacztól konkrét kérdés- és témajavaslatokat várunk az interjú hatékony és használható lebonyolításához.

Elnökségi ülés (2007. december 20.) 2008.2.29

 1. december 20-án Egyesületünk a Magyar Helsinki Bizottsággal közösen levelet írt a VPOP országos parancsnokának egy valószínűsíthetően a VPOP egyik munkatársa által továbbított rasszista hangvételű e-mail ügyében.

Elnökségi ülés (2007. december 4.) 2008.2.29

A 2007. december 4-i elnökségi ülésen állásfoglalás született arra vonatkozóan, hogy a 2008. január 17-ei megemlékezésen emlékbeszéd tartására dr. Sólyom László köztársasági elnököt kérje fel az Egyesület. A Köztársasági Elnökhöz eljuttatott levelünkre dr. Landi Balázs titkár válaszolt .

A Raoul Wallenberg Egyesület Elnökségének 2007. évi fontosabb határozatai és az azok alapján tett intézkedések 2008.2.29

 1. január 2-ai elnökségi ülés

A január 17-ei megemlékezésen – amelyre az e-mailen elérhető tagjainknak és a fővárosiaknak külön meghívót is küldtünk – Kaiser György mondott ünnepi beszédet 6 órakor a Wallenberg utcában.

Az új svéd nagykövet asszonynál tett bemutatkozó látogatás alkalmával meghívta a soros elnök a svéd nagykövetet az állandó kiállítás megtekintésére. A látogatás kapcsán tájékoztató hangzott el a márciusban megnyitni tervezett svéd Wallenberg kiállításról és az azzal párhuzamosan lebonyolítandó két napos szimpóziumról egyaránt. A kiállítással és a szimpóziummal kapcsolatos egyeztetéseket dr. Orosz Ferenc és dr. Sebes József végezték.

A Többes Számmal összefüggésben – amelyet az I. negyedévben tervezünk megjelentetni (egyébként évente maximum kétszer) – konkrét tervezetet készít a január 17-ei megemlékezésre Czinder Antal. Döntés született arról is, hogy a folyamatos tájékoztatást az Egyesület hírlevél és honlap formájában történik.

Az Elnökség részletes tájékoztatást kapott Kaiser György ügyvivőtől, hogy a Kisbarnaki dandártábornok ügyében milyen konkrét kezdeményezések történtek és milyen továbbiakat tervezünk. Az Elnökség megfontolásra javasolta a megszerzett dokumentumok írásos összesítését és ezzel összefüggésben publikációját, valamint kommunikációs, pl. televíziós egyeztetést is.

 1. február 6-ai elnökségi ülés

Az Egyesület Elnöksége döntött, hogy lehetővé teszi, hogy a Keresztény Zsidó Társaság rendszeres képzéseit - megfelelő egyeztetési feltétel mellett - az irodában biztosítja. Fő feltételünk, hogy a rendezvények kommunikációjában meg kell jelennie, hogy a Raoul Wallenberg Egyesülettel közös rendezvényről van szó. Az Elnökség egyetértett Sipos András ügyvivő azon javaslatával, hogy a továbbiakban a helységet aktívabban kellene kihasználnunk és havonta legalább egy előadást kellene tartanunk. (Forgács Gábor már jelentkezett egy tematikával).

Czinder Antal elnökségi tag azon javaslatát, hogy az előző évi beszámolót hírlevél formájában küldjük meg a tagoknak, az Elnökség elfogadta – ennek fejlécét javaslati formában Czinder Antal előkészíti – és a beszámoló ebben a formában kerül kiküldésre a tagoknak.

 1. március 13-ai elnökségi ülés

Soron kívül meghallgattuk Forgács Gábor urat – aki édesapjával együtt közvetlen részt vett Wallenberg embermentő tevékenységében – aki arról tájékoztatott minket, hogy Göncz Kinga külügyminiszter asszony közreműködésével (előreláthatólag március 21-én) bemutatásra kerül Lajos Attila magyar származású történész Raoul Wallenberg tevékenységéről szóló könyve, amelyet mind Wallenberg személye, mind tevékenységének bemutatása vonatkozásában károsnak tart. (A most könyvként megjelenő művet még kéziratos formájában áttekintette és részletesen elemezte Forgács Gábor „Emlék és valóság” c. Wallenberg Egyesület által is támogatott kiadványában. A kérdéskörben tartott részletes vita alapján az Elnökség úgy foglalt állást, hogy a soros elnök írásos megkeresésben tájékoztatja a Külügyminiszter asszonyt a bemutatandó könyvvel kapcsolatos helyzetről, arra kérve, mérlegelje részvételét a bemutatón.)

Az Elnökség részletes tájékoztatás kapott mind dr. Orosz Ferenc elnökségi tag, mind dr. Vera Parnes (Kanadai Wallenberg Bizottság elnöke) részéről a március 1-2-ai Wallenberg szimpóziumról.

 1. május 22-ei közgyűlés

A beszámoló Közgyűlés – miután a határozatképességhez első körben létszám nem volt meg – a meghívóban jelzetteknek megfelelően fél óra múlva ismételten összehívásra került. A Közgyűlés jegyzőkönyv vezetőjének egyhangúan Sebestyénné Janik Évát, a jegyzőkönyv hitelesítőinek Huff Endre Bélát és Sipos Andrást választotta meg, majd az eredetileg megküldött napirendi pontokat egyhangúlag elfogadta:

– a szakmai- és szöveges beszámolót (előadó soros elnök),

– és az éves közhasznúsági jelentést és beszámolót (előadó Vízhányó Károly Számvizsgáló Bizottság elnöke).

Az első napirendi pontként előterjesztett szakmai beszámoló vonatkozásában – ami írásban is kiküldésre került – több kiemelést is tett a soros elnök szóbeli kiegészítésként.

A 2006. évi közhasznú- és pénzügyi beszámoló vonatkozásában – ami szintén írásban is kiosztásra került – a Számvizsgáló Bizottság elnöke tett kiemeléseket.

Az írásos és szóbeli előterjesztéseket követően több hozzászólás és szóbeli kiegészítés is történt, ezek lényege az alábbiakban összegezhető:

– Külön kiemelésre került a Gyűlöletbeszéddel kapcsolatos egyesületi Alkotmánybíróság-i beadvány – amely vonatkozásában közgyűlési dicséretet javasoltak Rónai Tamás és Rónai Gábor tagtársaknak, valamint velük szorosan együttműködő Huff Endre Béla ügyvivőnek is – amely megtárgyalása sajnos még a mai napig sem történt meg. (A témakörben hozzászólt Huff Endre Béla, Rónai Tamás és Sipos András.)

– Megnyugvással konstatálták a tagok, hogy anyagilag rendezett körülmények között van az Egyesület és dicsérték a vezetőség, valamint a soros elnök sikeres pályázati tevékenységét is. (A témakörhöz hozzászólt Czinder Antal elnökségi tag, valamint Vízhányó Károly is.)

– A hozzászólók az új székhely (Budapest, V. Balassi Bálint u. 27. sz.) mielőbbi használatba vételét sürgették a jelentős beázás elhárítását követően. (A témakörben hozzászólt dr. Orosz Ferenc, dr. Sebes József és Sipos András is.)

– Külön kiemelésre került a Szentgál-i zsidó temető helyrehozatala, ami egyesületi és alapítványi, valamint az ezzel összefüggő pályázati pénzek hasznosítása alapján vált lehetővé. (A témakörhöz Czinder Antal szólt hozzá.)

– A Szentgál-i zsidó temető rendbe hozása kapcsán Huff Endre Béla ügyvivő javasolta, hogy a „Múlt és jelen” című folyóirat munkatársaival helyzetelemzést kellene tartani a lakóterület véleményéről.

– Czinder Antal kiemelten javasolta, hogy az Egyesület mielőbb készítsen egy összevont kiadványt a Wallenberghez hasonló többi embermentő tevékenységének egyidejű bemutatásával. (Angelo Rotta, Perlasca és Carl Lutz tevékenységére gondolt.)

– dr. Orosz Ferenc részletes kiegészítő tájékoztatást adott a Task Force nemzetközi tevékenységéről és a magyar elnöki időszakról, valamint az ezzel összefüggő bizottságokban az Egyesület érdekében végzett munkájáról.

– Sipos András részletes kiegészítő tájékoztatást adott a Csalog Zsolt díjjal összefüggő helyzetről és a díj tárgyévi kiírásáról egyaránt.

A fentiekben jelzett lényegesebb témák megvitatását követően a vita lezárult, a levezető soros elnök szavazásra tette fel a kérdést, hogy a szakmai beszámolót a jelenlévők elfogadják-e. A szakmai beszámolót a jelenlévők egyhangúan elfogadták. A következő határozati javaslatként a közhasznú jelentés és beszámoló, valamint az ahhoz fűzött Számvizsgáló Bizottság-i kiegészítővel összefüggően kért döntést a soros elnök, amit a jelenlévők egyhangúlag elfogadtak.

Önálló szavazást és döntést kért a soros elnök a székhely-változásról – ami Alapszabály-módosítást igényelt -, amit Budapest, V. Balassi Bálint u. 27. sz. alatti bejegyzéssel a Közgyűlés egyhangúlag elfogadott.

 1. június 5-ei elnökségi ülés

Sipos András az új irodába TV-t és DVD-t vásárolt, asztallal együtt cca. 120 eFt értékben, amit Kate Wacz svéd szimpatizánsunk megtérített.

Kaiser György ügyvivő a rendőrségi törvényben a civil kontroll erősítését fejtette ki és az elhangzottak alapján felkérést kapott e témakörű összefoglaló anyag készítésére.

Felmerült még a háborús bűnösökkel kapcsolatos bírósági eljárások miatt, hogy Kende Péter jogász-közírót – aki e témakörben publikált – egy vitaestre meg kellene hívni (erről később történik intézkedés).

Önálló igényként került előterjesztésre a Wallenberg Egyesület működésével összefüggő fotók rendezése és esetleges honlapon történő elhelyezése. A kérdéskörben Sebes József ígérte, hogy a fotókat következő ülésre prezentálja.

Az Elnökség elfogadta, hogy a Szentgál-i zsidó temető emlékművének elhelyezésekor átadási megemlékezést szervezünk, nagy sajtónyilvánosság mellett.

 1. július 3-ai elnökségi ülés

Az elnökségi ülésen résztvevő dr. Forgács Gábor kéréssel fordult az Egyesülethez Lajos Attila már korábban is vitatott könyvével és azzal összefüggő nyilatkozatával kapcsolatosan. A részletes egyeztetést követően az Elnökség támogatólag fogadta el Forgács Gábor azon javaslatát, hogy Lajos Attilát az Egyesület hívja meg egy nyilvános vitára a Wallenberggel kapcsolatos kutatásairól és publikációjáról. Az egyeztetést szeptember végével tervezzük és egyetértése esetén teljeskörű nyilvánosságot biztosítunk és/vagy kezdeményezünk.

 1. augusztus 3-án - a humánum napján – csatlakozunk a Holocaust Dokumentációs Központ és Közalapítvány kezdeményezéséhez és részt veszünk a Világ Igazaival tartott ünnepi megemlékezésen.

Sipos András ügyvivő tájékoztatást adott a Csalog Zsolt Díj várható kuratóriumi üléséről, a felosztható keretekről és a tervezett díjazási lehetőségekről.

Előzetes egyeztetést tartottunk a decemberben Stockholmban szervezendő Wallenberg konferenciáról, amelyről ugyan még kevés az információ, de az Egyesület is érdeklődik annak tartalma vonatkozásában. (Forgács Gábor is jelezte érdeklődését, lehet, hogy ő is részt vesz a konferencián. A kérdéskörre a részletesebb információk ismeretében az Elnökség visszatér.)

 1. szeptember 11-ei elnökségi ülés

A szélsőjobboldali könyvpiac, valamint a szoborrongálások témakörében Czinder Antal készít egy héten belül rövid cikkeket.

Soros elnök tájékoztatást adott arról, hogy sikerült felvennie a kapcsolatot Lajos Attila magyar származású svéd történésszel Stockholmban, aki a tervezett Wallenberg magyarországi tevékenységéről folytatandó vitán vállalta a részvételt. A vita időpontja előreláthatólag október 15. és 20. között lenne célszerű. (A helyszín vonatkozásában Forgács Gábor folytat egyeztetést a Várban a Dísztéren lévő Budapest Kollégium igazgatójával.)

Az elnökség tájékoztatást kapott a Minerva utcai Wallenberg tábla szándékos befestéséről, rongálásáról, aminek következtében Kaiser György és dr. Orosz Ferenc ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a XI. ker. Rendőrkapitányságon.

 1. október 2-ai elnökségi ülés

Márkus Anikó (a Számvizsgáló Bizottság tagja) 2007. szeptember 24-25-én a Magyar Helsinki Bizottság által szervezett diszkrimináció ellenes képzésen vett részt az Egyesület támogatásával. A rendezvényről az érintett rövid beszámolót tartott, majd kiosztotta és sokszorosításra átadta a kapott dokumentumokat. A beszámoló alapján döntés született arról, hogy a Haver Informális Zsidó Oktatási Közhasznú Alapítvánnyal felvesszük a kapcsolatot és annak vezetőjét a legközelebbi ülésre meghívjuk.

Ismételt megvitatásra került a Forgács Gábor úr által javasolt „történészi” vita, amelyre Lajos Attila Wallenbergről szóló új könyve kapcsán kerülne sor. A helyszín vonatkozásában az elnökség tagjai szótöbbséggel tudomásul vették, - akceptálva Forgács Gábor kérését – nem a Páva utcai Holocaust Dokumentációs Központban, hanem előreláthatólag az egyesület helyiségében bonyolítjuk le. A dátum még egyeztetés alatt áll, hiszen Karsai Lászlóval még nem sikerült beszélnünk (Előreláthatólag Lajos Attilán kívül Karsai László és Szita Szabolcs történészeket hívnánk meg, valamint Forgács Gábor urat is.) A vita 2007. október 11-én megtörtént , az arról készült hangfelvétel jelenleg gépelés alatt áll, és előreláthatólag kiadvány készül róla.

A Gellért hegyi volt Svéd Nagykövetség falán (Minerva u.) a Wallenberg Alapítvány által felállított táblát lefestették. A tábla rendbehozása vonatkozásában Zsigmond Attila (Fővárosi Képzőművészeti Igazgatóság vezetője már korábban is nyilatkozott, hogy azt kijavítják és ezt erősítette meg Czinder Antal elnökségi tag felé is.)

Az egyesület elnöksége döntött arról is, hogy csatlakozik a több civilszervezet és magánszemély által kezdeményezett október 15-ei felvonuláshoz és azt írásban is megerősíti és a pontos útvonal, időpont ismeretében tagjait és szimpatizánsait is aktivizálja.

 1. november 6-ai elnökségi ülés

A bemutatkozó és egyeztető megbeszélésen megjelent „HAVER” Közhasznú Alapítvány ügyvezetőjével, Kertész Dáviddal folytattunk egyeztető megbeszélést, amelynek során az Egyesület soros elnöke bemutatta az Egyesület működését, majd a meghívott ügyvezető részletes tájékoztatást adott a Közhasznú Alapítvány eddigi és a továbbiakban tervezett tevékenységéről. Az egyeztetésen abban történt megállapodás, hogy az Egyesület – ha szükséges – irodáját közös rendezvényekre rendelkezésre bocsátja, a Közhasznú Alapítvány pedig átgondolja közreműködését a Wallenberg nevéhez kötődő rendezvények színesítésében, valamint részt vesz kiemelt rendezvényeinken és a Wallenberg Egyesületet is meghívja saját rendezvényeikre.

Kiemelt feladatként került meghatározásra (Sipos András ügyvivő javaslatára) esetleges közös csoportképzés, akár tábor-szervezés formájában, amely egyben utánpótlás bázisépítés alapja is lehet.

A „Gyűlöletbeszéddel” kapcsolatos kormányzati szabályozási szándék vonatkozásában az ellenérzők meghívásával közös fórum rendezésében állapodott meg az Elnökség, színhelyként a Holocaust Dokumentációs Központ került megjelölésre és fő szervezőként Márkus Anikót kérjük fel.

dr. Orosz Ferenc elnökségi tag a Valdemar Langlet tevékenységéről szóló új könyv bemutatásán vett részt és erről tartott rövid tájékoztatást.

Sipos András ügyvivő – mint a Csalog Zsolt Bíráló Bizottság elnöke – tájékoztatást adott a pályázati döntésekről, amely alapján a Czabán Általános Iskola és Óvoda Nevelőtestülete, Füzesgyarmat Cigány Kisebbségi Önkormányzata és Vörös István tanító részesül Csalog Zsolt Díjban. Az átadási ünnepség előreláthatólag november 30-án lesz a Holocaust Dokumentációs Központban, ahol a műsort Horváth Aladár szervezi és intézi a megállapodások alapján.

A Csalog Zsolt díjjal kapcsolatosan egyetértés alakult ki abban a vonatkozásban is, hogy a Bíráló Bizottság mielőbb megrendeli az ezzel összefüggő érem elkészítését.

 1. december 4-ei elnökségi ülés

A gyűlöletbeszéddel kapcsolatosan kialakult helyzet vonatkozásában – hogy a Köztársasági Elnök az Alkotmánybírósághoz utalta a törvényt – felkérte az Elnökség Huff Endre Béla ügyvivőt, hogy tájékoztassa a MAZSIHISZ-t az egyesületünk által, e témakörben eddig tett intézkedésekről és kezdeményezésekről. Sipos András ügyvivő fontosnak tartaná, hogy az Egyesület kezdeményezzen nyilvános vitát az ellenvéleményt hangoztatókkal. A témakörben meghívottként résztvevő Márkus Anikó konkrét fórum/egyeztető megbeszélés javaslatot tett, amit az Elnökség támogatott és felhatalmazta őt annak előkészítésére, koordinálására.

A gyűlöletbeszéddel kapcsolatos kérdéskörhöz hozzászólt Vera Parnes is, aki értetlenségének adott hangot a kazah elnök köztársasági elnöki szintű fogadása miatt, amit – mint orosz politikai emigráns – emberi-jogilag elfogadhatatlannak tart. A soros elnök tájékoztatta arról, hogy ennek az aktusnak - vélhetően - kizárólag gazdasági vonatkozása van. Vera Parnes ennek ellenére miniszterelnöknek szóló levél írására bíztatta az Egyesületet, amivel az Elnökség nem értett egyet.

Wacz Miklós arról tájékoztatta az Elnökséget, hogy Svédországban törvény tiltja és jogi következményei is vannak a gyűlöletbeszédnek.

Vera Parnes elmondása szerint Kanadában is speciális osztály foglalkozik a törvényt be nem tartókkal és engedélyt sem adnak ilyen típusú tüntetésre.

A témakör végén állásfoglalás született arra vonatkozóan, hogy a január 17-ei megemlékezésre emlékbeszéd tartására Sólyom László köztársasági elnököt kérjük fel és akadályoztatása esetén Balogh Zoltánt, vagy Göncz Árpádot.

MEGEMLÉKEZÉS 2008.1.22

 1. január 17-én 16 órakor megtartottuk a hagyományosnak mondható gyertyás megemlékezésünket a Wallenberg utcában (Wallenberg utca és Pozsonyi út sarkán) ott, ahol elhurcolása előtt Pesten utoljára látták Raoul Wallenberget.

A Wallenberg emléktáblánál beszédet mondott Czinder Antal szobrászművész, a Raoul Wallenberg Egyesület elnökségi tagja. A rendezvényen több magyarországi nagykövetség és neves közéleti személyiségek is részt vettek. Fényképek a megemlékezésről »

 1. évi bejegyezések

Beszámoló a Csalog Zsolt Díj ünnepélyes átadásáról 2007.12.11

A Csalog Zsolt Díj ünnepélyes átadására 2007. november 30-án (pénteken) 15 órakor került sor a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény épületében (Budapest, IX. Páva u. 39.). A Csalog Zsoltról elnevezett elismerést az Oktatási Minisztérium, a Raoul Wallenberg Alapítvány, a Raoul Wallenberg Egyesület, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége és a Roma Polgárjogi Mozgalom alapította 2004-ben. 2007. évben a Bizottság a következő személyt/szervezeteket ítélte érdemesnek a díjra:

Vörös István tanító, közoktatásvezető, informatikus (Tárkány)

Czabán Általános Iskola és Óvoda Nevelőtestülete (Budapest, XV. kerület)

Füzesgyarmat Cigány Kisebbségi Önkormányzat (Füzesgyarmat).

Az ünnepélyes díjátadáson Hell István megemlékezett Csalog Zsoltról, majd Csalog Zsolt: Csendet akarok! c. könyvéből Fullajtár Andrea színművész olvasott fel. Beszédet mondott Balog Zoltán, az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának elnöke is. A díjakat Sipos András, a Csalog Zsolt Díj Bíráló Bizottságának elnöke adta át, ezt követően állófogadásra került sor. Az ünnepségen részt vesz Bognár Éva, Csalog Zsolt özvegye.

A teljes beszámoló itt olvasható.

KÖZLEMÉNY 2007.12.10

A Raoul Wallenberg Egyesület Elnöksége megdöbbenéssel figyeli, hogy az ún. Magyar Gárda akcióba kezdett egy Pest megyei kistelepülésen és a Gárda (valamint a Jobbik) elnöke által is bevallottan félelemkeltési céllal.

Igen sajnálatos, hogy jelenleg hazánkban egy állítólag civil célokra létrejött szerveződés büntetlenül kelthet félelmet és provokálhat “nemzetmentő célokkal” állampolgárokat.

Szolidálisak vagyunk mindazokkal, akiket ez sért állampolgári jogaikban.

Raoul Wallenberg Egyesület Elnöksége

Én nem akarok tovább szégyenkezni 2007.11.26

Dr. Orosz Ferenc református presbiter, a Raoul Wallenberg Egyesület alapító tagjának írása arról, hogy a Szabadság téri református templom előtt ifj. Hegedűs Lóránt lelkész szervezésében antiszemita írásokat olvastak fel. Bővebben»

NYILATKOZAT 2007.8.13

A Raoul Wallenberg Egyesület elnöksége részéről igen nagy nyugtalansággal figyeljük azokat a törekvéseket, amelyek a társadalom még további megosztására törekednek. Ilyen kezdeményezésnek tartjuk a Jobbik pártszervezet által meghirdetett és általuk irányított „Magyar Gárdá”-val kapcsolatos kezdeményezést. Az Egyesület álláspontja a Magyar Gárda kezdeményezésével kapcsolatosan az alábbiakban összegezhető:

– Az eddig nyilvánosságra hozott adatok alapján, valamint a témakörben az Interneten fellelhető leírások alapján egy párthoz kötődő paramilitáris szervezet jön létre. Egyértelművé szeretnénk tenni, hogy a Magyar Köztársaság Alkotmányának 66. § (2) bekezdése előírja, hogy „politikai célt szolgáló fegyveres szervezet az egyesülési jog alapján nem hozható létre”.

– A Magyar Gárda által meghirdetett és használni szándékozott egyenruha, valamint jelképek és stílusjegyek a többségi társadalom által vitatott és egyesek számára félelemkeltő, valamint rossz tapasztalatokra emlékeztető.

– Különösen kedvezőtlennek tartjuk, hogy a szervezet életre hívása tovább növeli a társadalmi feszültséget és várhatóan további ellenfellépésekhez, más típusú szervezetek létrehozásához vezethet, ami szintén növeli a társadalmi megosztottságot.

A fentiek alapján a Raoul Wallenberg Egyesület Elnöksége részéről nyilvánvalóvá szeretnénk tenni azt, hogy azokat támogatjuk, akik inkább az együttműködést, mint a megosztottságot és annak további növelését keresik. Természetesen mi is igen kiemelt fontosságúnak tartjuk a magyar nemzet történelmi, kulturális és egyéb hagyományainak ápolását a nemzet megmaradása és felemelkedése szempontjából, de ugyanilyen fontos a nemzeti kohézió erősítése is.

Budapest, 2007. augusztus 9.

Raoul Wallenberg Egyesület Elnöksége

Raoul Wallenberg virtuális irodája az interneten 2007.6.24

Egy internetes virtuális világban, a Second Life-ban (Második élet) “nyitott irodát” Raoul Wallenbergnek a Svéd Intézet és az OSA Archívum. Bővebben »

Lomnici Zoltán látogatása az OGY alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságánál 2007.6.24

A gyűlöletbeszéddel kapcsolatos új jogi szabályozásnak a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségével (Mazsihisz) közösen készített javaslatait adta át Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és a Mazsihisz vezérkara szerdán (június 20.) az Országgyűlés alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságnak. Bővebben»

Raoul Wallenberg emléke: Az elveszett ember nyomában 2007.6.18

Nem tudjuk, hogyan halt meg, és azt sem, hogy miért. Hazáját sokáig mintha nem is érdekelte volna a sorsa. Bővebben»

Giorgio Perlasca – Mellszobor-avatás Budapesten 2007.6.8

Az Ybl Miklós által tervezett, - az 1866-ban épült és 1902-ig a magyar képviselőháznak helyt adó- Bródy Sándor utcai épületben adták át Giorgio Perlasca szobrát az olasz nemzeti ünnep alkalmából. Bővebben»

A HUMÁNUM LOVAGJAINAK NEM KEDVEZ A TÖRTÉNELEM 2007.4.11

Esterházy János halála 50. évfordulóján 50 éve börtönben halt meg gróf Esterházy János, aki a nácibarát Szlovákiában egyetlen országgyűlési képviselő volt, aki 1942-ben felszólalt a zsidók deportálása ellen. Bővebben»>

RAOUL WALLENBERG – életeket mentett – világokat mentett 2007.3.2

A RAOUL WALLENBERG – életeket mentett – világokat mentett c. kiállításnak 2007. március 1. – 2007. április 29. között a Centrális Galéria (1051 Budapest Arany János utca 32.) ad otthont. A kiállítás megnyitását Sóyom László köztársasági elnök úr levélben köszöntötte, amely itt olvasható. A kiállítás képei a GALÉRIA menűpontnál tekintetők meg.

Dr. VERA PARNES beszámolója 2007.2.21

Dr. Vera Parnes angol nyelvű beszámolója a “The Task Force for International Cooperation on Holocaust Education and Research” 2006 májusi budapesti értekezletéről itt olvasható.

Felháborodási Nyilatkozat 2007.1.17

A Raoul Wallenberg Egyesület elnöksége részéről tiltakozunk, hogy magyar értelmiségiek meg nem engedhető stílusban és hangnemben vitatkoznak egymással, figyelmen kívül hagyva a másik legelemibb méltóságát, vélemény-nyilvánítási jogát. Az a vita, szidalom áradat, ami elindult Várkonyi Tibor a Népszava publicistája és Morvai Krisztina jogvédő között anarchiához, az ország erkölcsi lecsúszásához vezet.

A Raoul Wallenberg Egyesület Magyarországon az egyik legrégebbi emberjogi és kisebbségi jogvédő szervezet. Ezen az alapon kérjük, hogy Morvai Krisztina és Várkonyi Tibor kölcsönösen kérjenek egymástól bocsánatot, találkozzanak egymással, vitassák meg a nyilvánosság előtt azokat a kérdéseket, melyek véleménykülönbségre adtak okot. Mutassák meg az országnak, hogy tudnak egymással normális hangon vitatkozni. Felelős közéleti személyiségekként jó példát kell mutatniuk a politikusok és az egész magyar társadalom számára!

Mert azok a problémák, melyek az indulatokat kiváltották, azok igenis fontos, az ország további sorsát meghatározó, nagyon sok embert foglalkoztató kérdések.

A kettejük vitájának, és a mindannyiunk vitájának eredményeként, társadalmi konszenzusra kell jutnunk olyan kérdésekben, mint az utóbbi időben felerősödő rassszista, antiszemita, cigányellenes jelenségek, cselekmények megelőzése, megoldása. A rendőrség szerepe és eszközei a közrend, közbiztonság megteremtésében, megtartásában. A rendőrségnek és nekünk állampolgároknak ez nem csupán jogszabályi, hanem szemléleti kérdés is.

Konszenzusra kell jutnunk az 1956-os forradalom és szabadságharc megítélésében.

Vita márpedig kell! Mindannyiunknak meg kell találnunk az egymáshoz vezető utat, politikusoknak, civil embereknek, egyházi vezetőknek, jobb és baloldali szellemiségű magyaroknak, cigányoknak, keresztényeknek, zsidóknak, más vallásúaknak.

Vitatkozni márpedig lehet és kell, csak nem mindegy hogyan!

Budapest, 2007. január 11.

Raoul Wallenberg Egyesület Elnöksége

 1. évi bejegyzések

A Raoul Wallenberg Egyesület ügyvivői testületének nyilatkozata 2006.10.20.

A Raoul Wallenberg Egyesület ügyvivői testülete részéről – amelynek alaptevékenysége az emberi és állampolgári jogok védelme, a tolerancia képviselete mellett mindenfajta különbözőség és másság tiszteletének ösztönzése is – igen nagy megdöbbenéssel értesültünk az olaszliszkai lincselésről. Különösen megdöbbentő és elfogadhatatlan számunkra az, hogy a nyilvánvalóan szélsőséges és indulatos fellépőket sem a jelenlévők, sem a helyi roma közösség, vagy résztvevők részéről megnyilatkozók nem utasították vissza és/vagy kértek elnézést a családtagoktól.

Elfogadhatatlan számunkra az, hogy egy köztiszteletben álló több gyermekes tanárt – aki azért szállt ki gépkocsijából, hogy segítsen az elsodort gyermeken – ma Magyarországon a saját gyermekei jelenlétében úgy agyon lehessen verni, hogy senki ne tudja, vagy akarja a fellépőket visszafogni. A jelenséggel összefüggésben megnyugtatónak tűnik az, ahogy a Roma Emberi Jogi Alapítvány Vezetője és az OCÖ Elnöke gyorsan és határozottan megnyilatkozott, de a teljes probléma kivizsgálása és feldolgozása még a társadalom szereplőire vár.

A Raoul Wallenberg Egyesület ügyvivői testülete részéről nyilvánvalóvá szeretnénk tenni ez ügy kapcsán is, hogy folytatjuk azt az emberi jogvédő munkát, amit elkezdtünk, de fellépünk mindenfajta intoleráns, agresszív atrocitás ellen, amely jelen esetben az elszenvedő család mellett legtöbbet a magyarországi romáknak ártott. Osztozunk a család, az iskola és az érintett közösség gyászában és jelezni szeretnénk, hogy amint szervezett formában gyűjtenek az árván maradt családtagok számára - mind az Egyesület és Alapítvány részéről -, támogatni kívánjuk az árván maradt családot.

Raoul Wallenberg Egyesület ügyvivői testülete

MEGNYÍLT új irodánk és kiállítóhelyünk 2006.7.10.

 1. július 10-én került sor a Budapest, V. Balassi Bálint u. 27. szám alatti új irodánk és kiállítóhelyünk megnyítására. Ez alkalomból mutatta be Forgács Gábor „Emlék és Valóság” című művét, amely Raoul Wallenberg 1944. évi budapesti tevékenységét tárgyalja. A könyvet Bodor Pál (Diurnus) író-újságíró méltatta.

FELHÍVÁS a G8 csúcsértekezleten részt vevő állam- és kormányfőkhöz 2006.7.6.

A Raoul Wallenberg sorsát vizsgáló svéd-orosz vegyesbizottság egykori szakértői nyílt levelet intéztek a Szentpéterváron július 15-17. között ülésező G8 csúcsértekezleten részt vevő állam- és kormányfőkhöz Wallenberg sorsát illetően. Felhívják a figyelmet arra, hogy a bizottság munkájának befejezése óta is kerültek elő olyan dokumentumok, amelyeket munkájuk során eltitkoltak előlük, pl. Wallenberg egyik cellatársának halálára vonatkozóan. Ezért feltételezik, hogy Oroszország további, Wallenberget illető iratokkal is rendelkezik, és felhívják az orosz államfőt, hogy tegye ezeket hozzáférhetővé.

A felhíváshoz aláírásával csatlakozott több Wallenberg nevét viselő szervezet illetve azok képviselői (köztük egyesületünk is), Wallenberg unokahúgai és neves közéleti személyiségek szinte valamennyi kontinensről. A levél és az aláírók itt olvashatóak.

TÁJÉKOZTATÁS ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGI BEADVÁNYRÓL 2006.6.21.

A Raoul Wallenberg Egyesület Elnöksége FELÜLVIZSGÁLATI KÉRELEMMEL fordult az ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGHOZ, hogy összhangban a szólás és vélemény nyilvánítás szabadsága tárgyában megfogalmazott nemzetközi-jogi alapdokumentumokkal és ajánlásokkal, vizsgálja felül alkotmányos szempontból a hatályos magyar jogszabályokat, mert: a szólás és vélemény nyilvánítás szabadsága nem jelentheti a gyűlöletkeltés szabadságát! A beadvány szövege letölthető, illetve itt olvasható.

Holokauszt-konferencia Budapesten 2006.5.29.

Budapesten tanácskozik a Task Force holokauszt-szervezet

Magyar Bálint oktatási és Somogyi Ferenc külügyminiszter nyitotta meg szerdán a Task Force Nemzetközi Együttműködés a Holokauszt Oktatásért, Emlékezés és Kutatás nevű nemzetközi szervezet plenáris ülését Budapesten..

A május 21. és 25. között zajló, a plenáris ülés megnyitásáig munkacsoportokban folyó megbeszéléseknek helyet adó rendezvénynek az ad különös jelentőséget, hogy a 24 országot tömörítő szervezet soros elnöke idén Magyarország, s az ezzel járó feladatok elvégzését Magyar Bálint koordinálja.

Az oktatási miniszter a megnyitó beszédében a többi közt arról beszélt, hogy még nagyon sokat kell tenni az oktatásban azért, hogy a vészkorszakot feldolgozzák, a fiatalok pedig felfogják, hogy mi, miért és hogyan történt. Szembe kell szállni a hibás nézetekkel. Mint mondta: sokan nem akarnak tudni a történtekről, sokan pedig azt mondják, nem is a magyarok deportálták a zsidókat, hanem a náci németek. A hibás nézetekkel kötelessége szembeszállni mindenkinek, de főként a pedagógusoknak, mert akiket 1944-ben elhurcoltak, valamennyien magyar állampolgárok voltak - hangsúlyozta. Az oktatásban szinte naponta kell tenni azért, hogy ezek a történelmi tények az ifjú generáció számára világosak legyenek, s hogy soha többé ne fordulhasson elő a holokauszt. Ezeket a törekvéseket a magyar kormány is támogatja - tette hozzá Magyar Bálint.

Somogyi Ferenc külügyminiszter azt emelte ki, hogy a Külügyminisztérium szívügyének tekinti a holokauszt oktatását, és nagyon fontosnak tartja a nemzetközi együttműködést a világszerte 120 projektet vezető és koordináló Task Force munkájával. Az ő munkájuk is hozzájárult ahhoz, hogy egyre több országban tartják meg a holokauszt emléknapját, és lépnek föl az antiszemitizmus ellen -jegyezte meg. Magyarország a szervezet soros elnöke Az ENSZ elismerte ezt a szervezetet, és immár kész együttműködni a vészkorszakra való emlékezés és a holokausztról szóló oktatás ügyében a Task Force programjaival - hangsúlyozta Somogyi Ferenc, hozzátéve: Magyarország a szervezet soros elnökeként hozzá kíván járulni ahhoz, hogy a Task Force minél eredményesebb munkát végezhessen. Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi történelmi áttekintést adott Magyarország és a magyar zsidóság helyzetéről az 1944-es német megszállás és a nyilas hatalomátvétel idején. Beszélt a mai helyzetről, a zsidó iskolákról, és arról, hogy az oktatásban is komoly erőfeszítések történnek a múlt feltárására. Ezt segíti a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont három évvel ezelőtti megnyitása is - emelte ki. Jehuda Bauer professzor, a Task Force tudományos tanácsadója, a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet korábbi elnöke a holokauszt és a genocídium közötti különbséget érzékeltetve azt magyarázta, hogy a holokauszt egy faj, a zsidóság tudományos, előre kitervelt, iparszerű kiirtása volt a civilizált Európában, a náci német ideológia nevében.

Nyolc éve jött létre a Task Force olyan ernyőszervezet, amely nyolc évvel ezelőtt Göran Persson svéd miniszterelnök kezdeményezésére kilenc ország részvételével azzal a céllal jött létre, hogy összefogja és elősegítse nemzeti és nemzetközi szinten a holokausztra való emlékezést, valamint a téma kutatását és oktatását. Ehhez a munkához a szervezet igyekszik minél több közéleti személyiséget is megnyerni. A tagországok általában minisztériumi szinten képviseltetik magukat a szervezetben a külügyi, az oktatási és a kulturális tárcák munkatársai révén. A munkacsoportokban azonban helyet kapnak a holokauszt oktatásában részt vevő civil szervezetek és emlékközpontok, mint például a budapesti Holokauszt Emlékközpont. A szervezetben minden évben más tagország adja az elnökséget, tavaly Lengyelország volt a soros, idén Magyarország. Az itteni tanácskozáson részt vevő mintegy 150 szakértő a rendezvény során megismerkedik Budapesttel, és fölkeres több zsidó emlékhelyet. Kedden a delegáció ellátogatott a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba is. A Task Force szervezetébe tömörült államok mindegyike tagdíjat fizet, ebből az alapból pályázati úton lehet pénzhez jutni a holokauszt oktatását segítő programokra, könyvkiadásra.

Emléktáblát avatott a Józsefvárosi pályaudvaron a Raoul Wallenberg Egyesület 2006.4.28.

1944-ben több ezer magyarországi zsidót vagoníroztak be a budapesti Józsefvárosi pályaudvaron, hogy a haláltáborokba küldjék őket. A pályaudvaron, a svéd diplomata Raoul Wallenberg mentőakcióinak egyik színhelyén 2006. január 17-én 14 órakor leplezték le az argentin székhelyű Nemzetközi Wallenberg Alapítvány emléktábláját. A megemlékezés időpontja egybeesik Wallenberg és embermentő munkatársa: Langfelder Vilmos magyarországi elhurcoltatásának évfordulójával is. A korszakot és eseményeit Somlyó György verseivel idézte föl a résztvevők előtt Garai Róbert színművész. A rendezvényen Szécsi József, a Keresztény – Zsidó Társaság főtitkára mondott emlékbeszédet.


Közzétéve: 2023. január 15.