Híreink

Középiskolai vetélkedő elődöntő Debrecen

„Wallenberg nyomán” középiskolai vetélkedő regionális elődöntője Debrecen

2024. 02. 15.

I. helyezett: a Nyíregyházi Bethlen Gábor Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda/Felkészítő tanár: Gulyás Csaba

II. helyezett: a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium/Felkészítő tanár: Tóth Júlia

III. helyezett: a Szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium/Felkészítő tanár: Szemák Rózsa Mária

Szép és nagyon szoros verseny volt. Minden résztvevőnek, diáknak és felkészítő tanárnak gratulálunk!

 

Kreisler Gábor (2024): „Wallenberg nyomán” középiskolai vetélkedő ismét a debreceni zsidó hitközségben. Sabbaton, IV. évf. 213. sz. 5. o.

„WALLENBERG NYOMÁN” KÖZÉPISKOLAI VETÉLKEDŐ ISMÉT A DEBRECENI ZSIDÓ HITKÖZSÉGEN

Ezzel a címmel vetélkedőt hirdetett a magyarországi, és határon túli középfokú intézmények tanulói számára a Raoul Wallenberg Egyesület és Alapítvány, valamint a Semmelweis Egyetem Raoul Wallenberg Többcélú Szakképző Intézménye. A vetélkedőt – többek között – támogatta a Külgazdasági – és Külügyminisztérium, a Svéd Királyság budapesti nagykövetsége, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, és az Élet Menete Alapítvány.

A vetélkedőt idén 14. alkalommal rendezték meg a Holokauszt 80. évfordulójának esztendejében.

A vetélkedő meghirdetőinek fő célja: a magyarországi zsidó, – nem zsidó együttélés, és a holokauszthoz vezető út bemutatása, az ártatlanul űzött és meggyilkolt magyar állampolgárok helyi életének és szenvedéseinek megismerése, hogy a vészkorszak emléke fennmaradjon, és egyre inkább a nemzeti emlékezet részévé váljon. A veszteségek – emberi, szellemi, kulturális, gazdasági – megismerése, melyet a vészkorszak okozott. A zsidó vallás is része a kultúránknak, hitéletből is készültek a diákok. Mindezek szellemében a vetélkedő kérdéskörei: antiszemitizmus, embermentés, rasszizmus, xenofóbia, tolerancia, szegénység és a zsidó vallás Az országos vetélkedő tiszántúli regionális elődöntőjének ismét a Debreceni Zsidó Hitközségünk adott otthon február 12-én, és vett részt a lebonyolításban és vendéglátásban.

A megmérettetés, Glebov Melinda, a Raoul Wallenberg Egyesület ügyvivője – aki egyben a helyi zsűri elnöke is volt – bevezetőjével kezdődött.

A zsűri tagja volt még dr. Huff Endre Béla, Raoul Wallenberg Egyesület ügyvivője, Viskovics Anita a Wallenberg Egyesület munkatársa, valamint a Hitközség képviseletében Kreisler Gábor vezetőségi tag.

A város képviseletében dr. Puskás István, Debrecen város kulturális ügyekért felelős alpolgármestere, a házigazda – Hitközség nevében pedig Horovitz Tamás elnök köszöntötte a megjelenteket. Mindketten felhívták a figyelmet arra, hogy nem szabad teret engedni semmilyen emberiség elleni támadásnak, atrocitásnak, legyen az verbális, vagy tettleges. Az alpolgármester úr megjegyezte, hogy ez az esemény az idei Holokauszt 80. évfordulójára való emlékezés nyitóeseményének is tekinthető.

A Debreceni Zsidó Hitközségben megrendezett elődöntőn kilenc 3 fős középiskolás diákcsapat vett részt. Térségünk különböző helyeiről érkeztek a versenyzők: Nyíregyházáról, Hajdúböszörményből, Fehérgyarmatról, Kisvárdáról, valamint a határon túlról Nagyenyedről, Szilágysomlyóról, és Szatmárnémetiből is voltak fiatalok. A diákoknak 8 fajta megmérettetésnek kellett megfelelni. Már napjainkban elvárhatóan, facebook profil oldallal kellett a vetélkedőn megjelenni beugróként. Különböző módon idézték fel a vészkorszak eseményeit a közel 5 perces előzetesen készített filmeken, a vetélkedő bármely kérdéskörével kapcsolatosan. Komoly szakmai, tartalmi és filmes tudást érzékelt a zsűri. A tesztek, ügyességi feladatok, rejtvények, gondolkodásra késztető szóbeli kérdések is részét képezték a vetélkedésnek. Komoly tárgyi tudásról adtak tanúságot a fiatalok játékos formában. A Debreceni Zsidó Hitközség történetéről, kiemelten a helyi holokausztról tartott rövid előadást szemléltető kivetített képekkel Szuhai Eszter prezentálásában hallhatták. Aki figyelt, annak nem okozott problémát a Kreisler Gábor által összeállított helyi kérdések totójának megválaszolása. Jó eredmények születtek ebből is. Megnézték a diákok a Pásti Utcai Ortodox Zsinagógát, a vágodát valamint a mikvét a verseny szünetében. A szellemi táplálék kiegészült a „Mazel tov” kóser konyhánk finom ebédjével. Az izgalmakat Kreislerné dr. Grósz Zsuzsanna alelnök zsidó zenei témájú zongorajátéka csillapította.

A vetélkedő játékvezetője, Matlákné Csizmadia Györgyi, a Semmelweis Egyetem Raoul Wallenberg Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának tanárnője volt, aki nagyon gördülékenyen vezette a megmérettetést. A szoros, és kiemelkedő színvonalú verseny Glebov Melinda zsűri elnök eredményhirdetésével és gratuláló szavaival zárult.

A vetélkedőt a Nyíregyházi Bethlen Gábor Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola „Hatikva” fantázia nevű csapata nyerte. A siker Gulyás Csaba tanár úrnak is volt köszönhető.

A második helyezést a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnáziuma „Hanuka” csoportja érdemelte ki Tóth Julianna tanárnő felkészítése segítségével.

A harmadik helyezést vitte haza: a Romániai Szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium, „Utódok” csapat diákjai. Felkészítésüket segítette Szemák Rózsa Mária tanárnő.

A versenyzők örömére az első három csapat jutott tovább a 2024. márciusi országos döntőjére. Reméljük, hogy ott is megállják a helyüket! A versenyzők fáradtan, de jó hangulatban távoztak.

Megtisztelő volt a Hitközségünknek, hogy egy olyan nemes vetélkedésnek volt támogatója és részese, ami a valós történések sokoldalú megismerését, egymás vallási kultúrájáról, múltjáról, cselekedeteiről szóló ismeretek gyarapítását szolgálja a fiatalok számára a Holokauszt 80. évfordulója nyitása-ként.

Kreisler Gábor

1.

Raoul Wallenberg vetélkedő Pécs 1

„Wallenberg nyomán” vetélkedő Debrecen 1

2.

Raoul Wallenberg vetélkedő Debrecen 2

„Wallenberg nyomán” vetélkedő Debrecen 2

3.

Raoul Wallenberg vetélkedő Debrecen 3

„Wallenberg nyomán” vetélkedő Debrecen 3

4.

Raoul Wallenberg vetélkedő Debrecen 4

„Wallenberg nyomán” vetélkedő Debrecen 4

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük