Rendezvényeink

Emlékprogram a Székesfehérvári Hitközség imatermében a Holokauszt 80. évfordulója alkalmából

2024. 01. 21.

DÉRI BRENDA cikke a FEOL – Fejér Vármegyei Hírportálban

„Székesfehérváron is zsidóközösség élt, él és élni fog” – a Holokauszt 80. évfordulójára emléleztek

A Holokauszt 80. évfordulója és a 82 évvel ezelőtt tartott wansee-i konferencia alkalmából tartottak emlékprogramot január 21-én a Székesfehérvári Zsidó Hitközség imatermében

Szekesfehervari Hitkozseg

Fotó: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

A wansee-i konferenciát a nemzetiszocialista tisztségviselők 82 éve tartották meg, itt döntötték el az európai zsidóság fizikai megsemmisítésének módját. Az azt követő tragikus történelmi tények pedig már mindenki számára ismertek. Erre emlékeztek a jelenlévők január 21-én a Székesfehérvári Zsidó Hitközség imatermében a Tarsoly Ifjúságért Egyesület, a Raoul Wallenberg Egyesület és a Székesfehérvári Zsidó Hitközség által közösen szervezett eseményen.

Szekesfehervari Hitkozseg2_resized

Fotó: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

Sipos András, a Tarsoly Ifjúságért Egyesület elnöke köszöntőbeszédében elmondta: még 2012-ben született meg a kezdeményezés arról, hogy minden évben emlékezzenek meg a wansee-i konferenciára és a valaha volt egyik legbrutálisabb népírtásra, mely során Fejér megyéből több mint 5000 embert hurcoltak el Auschwitzba, közülük pedig csak 500-an élték túl az embertelen bánásmódot és körülményeket.

Sipos Andrást követően Fináli Péter, a MAZSIHISZ elnöki tanácsadó is szót emelt, aki mint mondta a katasztrofális esemény megpecsételte sokak sorsát. Így közösen kell munkálkodnunk azon, hogy még egyszer ilyen népírtás ne történhessen meg a világban.

Részt vett még továbbá a megemlékezésen Cser-Palkovics András polgármester, aki hangsúlyozta:

– Ez az esztendő szolgáljon arra, hogy nem tudjuk a múltat meg nem történté tenni, kötelességünk emlékezni és bemutatni azt azok számára, akik nem ismerik és elmondhassuk, hogy nem csak a világban, hanem itt, Székesfehérváron is zsidóközösség élt, él és élni fog -.

Szekesfehervari Hitkozseg3_resized

Fotó: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

A városvezető gondolatai után a megrázó történelmi tényeket Zima András egyetemi docens, a HDKE igazgatója és Sebes József, a Raoul Wallenberg Egyesület elnöke idézte fel.

Majd Barna Ágnes, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke közös tisztelgésre, főhajtásra invitálta a jelenlévőket a Zsinagóga emlékműhöz.

A program végül egy közös filmvetítéssel zárult.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük