Archívum

Régen volt? Hol is volt? 2011

backup_cover

Régen volt? Hol is volt?

Meghosszabbított jelentkezés

Jelentkezési lap a Régen volt? Hol is volt? c. városismereti vetélkedőre 2011.

A csapat neve:……………………………………………………………………………………

Az iskola neve:…………………………………………………………………………………..

Az iskola címe:…………………………………………………………………………………..

 1. A csapatkapitány neve:…………………………………………………osztálya:.…………

Telefonszáma:……………………………E-mail címe:…………………………………

A csapat tagok neve: E-mail címe: Osztálya:

2………………………………………………………………………………………………….

3…………………………………………………………………………………………………

4…………………………………………………………………………………………………

5………………………………………………………………………………………………….

Felkészítő tanár neve: Telefonszáma: E-mail címe:

……………………………………………………………………………………………………

Melyik napon szeretne a csapat az első fordulóban vetélkedni? Kérjük, a megfelelő dátumot bekarikázni!

November 22. kedd November 23. szerda November 24. csütörtök

Dátum……………………………….

Megküldendő: info@wallenbergegyesulet.hu e-mail címre 2011. október 18.-ig.

Felhívás- 2011

Régen volt? Hol is volt? városismereti vetélkedő

Budapest, az európai nagyváros, amelyben élünk, dolgozunk, tanulunk, intézzük ügyeinket. A történelmi város, amely tele múltunk emlékeivel, dicső és feledhető események látható és láthatatlan lenyomatával. Szeretjük Budapestet, mert a mienk, mert közünk van hozzá. Vajon ismerjük-e, tudjuk-e, hogy egy-egy utcanév, ház, szobor, vagy emléktábla, milyen múltbeli események hordozója, miért emelte, nevezte el, készítette az utókor? Induljunk el, és fedezzük fel Budapestet, mert nekünk, ma élő nemzedéknek az is kötelességünk és érdekünk, hogy ismerjük és emlékezzünk (meg) a 66 évvel ezelőtt befejeződött korszak történéseire. A XX. század közepén európai és magyar emberek milliói faji, vallási és politikai alapú üldöztetést szenvedtek. A zsidóságot, a romákat sújtó népirtás és következményei a magyar múlt, az európai történelem és a kultúra veresége. Az európai emlékezetkultúrához hasonlóan Magyarországon is törekednünk kell arra, hogy a holokauszt a magyar történelem, a kollektív emlékezet részévé váljon, az ártatlanul üldözött és megölt magyar állampolgárok emléke fennmaradjon. Emlékeznünk kell azokra is, akik emberek tudtak maradni az embertelenségben, akiket ismertünk, és akik ismeretlenek maradtak, s legfeljebb cselekedetük hozadéka, emberi életek megmentése maradt meg. Az elmúlt évszázadokban sokféle nép, népcsoport, kultúra élt itt együtt, hatott egymásra a Kárpát-medencében. Ismerkedjünk meg egymás kultúrájával, szokásaival! A Holokauszt Emlékközpont, a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet, a Wallenberg Humán Szakképző Iskola és Gimnázium és a Raoul Wallenberg Egyesület második alkalommal hirdeti meg a „Régen volt? Hol is volt?” címet viselő városismereti vetélkedőt budapesti középfokú intézmények 14 és 18 év közötti diákjai számára. A városismereti vetélkedő témája: a magyarországi holokauszt, az embermentők tevékenysége, a zsidó-magyar kultúra együttélése, holokauszt és embermentő emlékhelyek Budapesten. 5 fős csapatok jelentkezhetnek a mellékelt jelentkezési lap megküldésével az info@wallenbergegyesulet.hu e-mail címre. Jelentkezési határidő: október 3. A vetélkedő két fordulóból és három feladatból áll:

 1. forduló: Városismereti séta Budapest belvárosában a holokauszt és embermentő emlékhelyekhez. /Egész napos program, 8.00-tól kb. 16.óráig/ Időpontjai:
 2. november 22. kedd
 3. november 23. szerda
 4. november 24. csütörtök Mindhárom alkalommal naponta legfeljebb hat csapat versenyezhet. Egy csapat csak egy napra jelentkezhet.
 5. forduló:
 6. sz. feladat: Kisfilm készítése a városismereti sétáról. Elkészítési és beadási határidő: 2011. december 12.
 7. sz. feladat: Kreatív esszé készítése Raoul Wallenberg és más II. világháborús budapesti embermentők tevékenységéről. Elkészítési és beadási határidő: 2011. december 12. II. Információ: A felkészüléssel összefüggő kérdéseket az info@wallenbergegyesulet.hu e-mail címen lehet feltenni. Felkészülést segítő irodalom a www.hdke.hu honlapon található. A Holokauszt Emlékközpont könyvtára, felkészülést segítendő, október 10. és november 18. között minden kedden és szerdán a csapatok rendelkezésére áll előzetes jelentkezés alapján. (Pécsi Tiborral kell előzetesen egyeztetni. Telefon: 0630-627-36-13.) A feladatok eredményes megoldása érdekében minden jelentkező csapat számára ajánlatos, hogy a Holokauszt Emlékközpont által felajánlott felkészítésen vegyen részt. A jelentkező csapatok a jelentkezést követően a vetélkedővel kapcsolatban további tájékoztatást a www.wallenbergegyesulet.hu honlapon (és e-mailben) kapnak. Díjazás: 1. helyezett csapat: 20 000.- Ft könyvvásárlási utalvány+ oklevél
 8. helyezett csapat: 15 000.- Ft könyvvásárlási utalvány+ oklevél
 9. Helyezett csapat: 10 000.- Ft könyvvásárlási utalvány+oklevél A többi helyezett csapat tárgyjutalomban részesül. A csapatok a két fordulóban, a három feladat elvégzése során megszerzett összesített pontszám alapján részesülnek díjazásban. Eredményhirdetésre 2012. január 17-én kerül sor a Holokauszt Emlékközpontban.

Elérkezett a Régen volt? Hol is volt? vetélkedő második fordulója

 1. november 15.

A következő témákba várunk írásos műveket az október folyamán részt vett csapatok osztályaitól:

 1. Miért van arra szükség, hogy egy településen, közterületen emléket állítsunk az embermentőknek?
 2. Mi a haszna annak, ha megismerjük azokat az eseményeket, amelyek a lakóhelyünkön történtek a vészkorszak/holokauszt idején?
 3. Hogyan mutatnád be iskolatársaidnak az embermentők történetét?

Minden osztálynak egy témát kell kiválasztania és az írásban megfogalmazni. Ez lehet esszé, riport, interjú, újságcikk stb. Formai követelmények: 3-5 oldal terjedelem, Tiemes New Roman betűtipus, 12-es betűméret, 1,5-es sortávolság.

A pályaműveket december 10-ig várjuk az info@wallenbergegyesulet.hu címre.

Ezen kívül a 3 perces kisfilmeket is várjuk a versenyzőktől szintén december 10-ig, szintén emailben. Amennyiben a mű terjedelme meghaladja a levelezőrendszer kapacitását, kérjük jelezzék a Wallenberg Egyesület email címén keresztül.

Üdvözlettel: a vetélkedő szervezőcsapata

Lap tetejére!

Sikeresen lezajlott a Régen volt? Hol is volt? vetélkedő első része

Első nap, október 18-án, a Raoul Wallenberg Humán Szakképző Iskola és Gimnázium tanulói küzdöttek meg egymással. Első helyen végzett a Raoul csapat, második helyezést ért el a Wallenberg 12 nevű csapat. A második nap a Thán Károly Ökoiskola diákjai versenyeztek egymással. Ekkor az első helyen, nevükhöz híven, az Everest csapat végzett, míg a második helyre a ’Wholet rain’ elnevezésű csapat futott be. Október 20-án a Zrínyi Miklós Gimnázium csapatai versengtek. Mint mind a három nap, ekkor is nagy volt a küzdelem, végül a Múlt hírnökei csapat állhatott fel a képzeletbeli dobogó legfelső fokára, mögöttük nem sokkal lemaradva a második helyen az Úton csapat végzett.

Lap tetejére!

Régen volt? Hol is volt?

Felhívás

Budapest, az európai nagyváros, amelyben élünk, dolgozunk, tanulunk, intézzük ügyeinket. A történelmi város, amely tele múltunk emlékeivel, dicső és feledhető események látható és láthatatlan lenyomatával. Szeretjük Budapestet, mert a mienk, mert közünk van hozzá. Vajon ismerjük-e, tudjuk-e, hogy egy-egy utcanév, ház, szobor, vagy emléktábla, milyen múltbeli események hordozója, miért emelte, nevezte el, készítette az utókor?

Induljunk el és fedezzük fel Budapestet, mert nekünk ma élő nemzedéknek az is kötelességünk és érdekünk, hogy ismerjük és emlékezzünk (meg) a 65 évvel ezelőtt befejeződött korszak történéseire. A XX. század közepén európai és magyar emberek milliói faji, vallási és politikai alapú üldöztetést szenvedtek. A zsidóságot, a romákat sújtó népirtás és következményei a magyar múlt, az európai történelem és a kultúra veresége.

Az európai emlékezetkultúrához hasonlóan Magyarországon is törekednünk kell arra, hogy a holokauszt a magyar történelem, a kollektív emlékezet részévé váljon, az ártatlanul üldözött és megölt magyar állampolgárok emléke fennmaradjon. Emlékeznünk kell azokra is, akik emberek tudtak maradni, az embertelenségben, akiket ismertünk és akik ismeretlenek maradtak, s legfeljebb cselekedetük hozadéka, emberi életek megmentése, maradt meg.

Az elmúlt évszázadokban sokféle nép, népcsoport, kultúra élt együtt, hatott egymásra a Kárpát medencében. Ismerkedjünk meg egymás kultúrájával, szokásaival!

A Holokauszt Emlékközpont, a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet, a Raoul Wallenberg Egyesület “Régen volt? Hol is volt?” címmel városismereti vetélkedőt hirdet budapesti középfokú intézmények 14 és 18 év közötti diákjai számára.

A városismereti vetélkedő témái: a magyarországi holokauszt, az embermentők tevékenysége, a zsidó-magyar kultúra együttélése, holokauszt és embermentő emlékhelyek Budapesten.

Az iskolai szintű vetélkedőket – első alkalommal – az ősz folyamán a Wallenberg Középiskola, az Eötvös Gimnázium, a Zrínyi Gimnázium, a Than Károly Szakközépiskola részvételével szervezzük meg. Második alkalommal, a tavasz folyamán, valamennyi budapesti középiskola számára meghirdetjük.

Egy – egy osztályból öt fős csapatok jelentkezhetnek, minden iskola 6 csapatot állít ki, így iskolánként 6×5 csapatot várunk.

Jelentkezési határidő: október 1. (őszi vetélkedő résztvevőinek)

Jelentkezni a www.wallenbergegyesulet.hu honlapon elvégzett regisztrációval lehet.

I. A jelentkező csapatoknak az alábbi feladatokat kell megoldani:

 1. Városismereti séta a holokauszt és embermentő emlékhelyekhez. /Egész napos program, 8.00-tól kb. 16.óráig/ Időpontja:
 2. október 18. Raoul Wallenberg Humán Szakképző Iskola és Gimnázium
 3. október 19. Than Károly Ökoiskola
 4. október 20. Zrínyi Miklós Gimnázium
 5. október 21. Eötvös József Gimnázium
 6. Kisfilm készítése a városismereti sétáról. A kisfilm maximum 3 perc időtartamú. Elkészítési és beadási határidő: 2010. december 10.
 7. Esszé/riport/újságcikk készítése a vetélkedő témájából. Elkészítési és beadási határidő: 2010. december 10. E-mail cím: info@wallenbergegyesulet.hu

Jelentkezési lap szövege

Régen volt? Hol is volt? városismeretei vetélkedő – 2011

A csapat neve:……………………………………………………………………………………

Az iskola neve:…………………………………………………………………………………..

Az iskola címe:…………………………………………………………………………………..

 1. A csapatkapitány neve:…………………………………………………osztálya:.…………

Telefonszáma:……………………………E-mail címe:…………………………………

A csapat tagok neve: E-mail címe: Osztálya:

2………………………………………………………………………………………………….

3…………………………………………………………………………………………………

4…………………………………………………………………………………………………

5………………………………………………………………………………………………….

Felkészítő tanár neve: Telefonszáma: E-mail címe:

……………………………………………………………………………………………………

Melyik napon szeretne a csapat az első fordulóban vetélkedni? Kérjük, a megfelelő dátumot bekarikázni!

November 22. kedd November 23. szerda November 24. csütörtök

Dátum……………………………….

Megküldendő: info@wallenbergegyesulet.hu e-mail címre 2011. október 3.-ig.

II. Információ:

A felkészüléssel összefüggő kérdéseket az info@wallenbergegyesulet.hu e-mail címen lehet feltenni.

Felkészülést segítő irodalom: a Holokauszt Emlékközpont honlapján található (www.hdke.hu)

A jelentkező csapatok a regisztrálást követően a vetélkedővel kapcsolatban további tájékoztatást a www.wallenbergegyesulet.hu honlapon (és e-mailen) kapnak.

III. Díjazás:

 1. Városismereti séta: Iskolánként:
 2. helyezett csapat: 25 000.- könyvvásárlási utalvány
 3. helyezett csapat: 20 000.- könyvvásárlási utalvány
 4. Kisfilm Közösségi célra fordítható támogatás:
 5. helyezett osztály: 60 000.- értékben
 6. helyezett osztály: 40 000.- értékben
 7. helyezett osztály: 20 000.- értékben
 8. Esszé/riport/újságcikk Közösségi célra fordítható támogatás:
 9. helyezett osztály: 60 000.- értékben
 10. helyezett osztály: 40 000.- értékben
 11. helyezett osztály: 20 000.- értékben

Budapest, 2010.augusztus 31.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük