Rendezvényeink

Tábla avató ünnepség

tábla avató meghívó

2023. 12. 19.

 

 

Táblaavatás a Semsey Andor utcában

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

 

Köszöntöm Önöket a Raoul Wallenberg Egyesület nevében. Megtiszteltetés volt számunkra, hogy megszervezhettük ennek a fontos táblának a felállítását és ilyen fontos partnereket és közreműködőket nyerhettünk meg a tábla támogatására.

Dési János kérte a közreműködésünket, hasonlóan a Nagymező utcai Dr. Hévey Gyula plébános emlékét ápoló táblához.

A cionizmus tudjuk, hogy az Izrael földjéért való folyamatos vágyódásból és a vele való szoros kötődésből ered.

1897-ben Herzl Tivadar közreműködésével a Bázeli I.Cionista Világkongresszuson megalakult a Cionista Világszervezet, amiről Herzl naplójában így írt: „Bázelben megalapítottam a zsidók országát, s ha most még nevet is ezen valaki, várjatok legalább 5, vagy legfeljebb 50 évig és meglátjátok.” Láttuk!!

A szervezett ellenállást kifejtő cionisták nem ragadtak fegyvert, hanem megvesztegetés, bujkálás, hamisítás, embermentés taktikáját alkalmazták a magyar és német nácikkal szemben. A nyilas időszak a cionista ellenállás legfontosabb periódusa volt: a „halucok” magyar és német katonai egyenruhákban, felfegyverkezve osztogattak hamis parancsokat, mentettek embereket a nyilasok karmaiból és tömegesen bújtattak üldözötteket. A HDKE-ben ezévben mutatták be Komoly Ottó és munkatársainak vészkorszak idején kifejtett embermentő tevékenységét. Fontos hiány pótló megemlékezés volt! Kasztner Rezső a „felnőtt” cionista csoport legprominensebb képviselője volt!

Tisztelettel emlékezünk a mozgalom hőseire és erre a mentőhelyre is!

/ Dr. Sebes J./

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük