Emléktáblák

Raoul Wallenberg emlékmű a Szent István parkban

Emlektabla1

Raoul Wallenberg emlékmű a Szent István parkban

Raoul Wallenberg emlékmű Pátzay Pál szobrászművész alkotása, mely eredetileg 1948-ban készült el. A felavatási ünnepség 1949. április 10-re volt tervezve a budapesti Szent István park közepén, de az átadás előtt pár órával a szobrot ledöntötték, majd elszállították, ezt követően eltűnt. Ahogy a szocializmus időszakában tabukérdésnek számított Wallenberg eltűnése, úgy maradt rejtély a szobor eltünése.

Ez az emlékmű az 1949-ben ledöntött alkotás másolata. A másolat elkészítésére Györfi Sándor karcagi szobrászművészt bízták meg. A feltehetőleg megsemmisített talapzat újratervezésével pedig Rajk László építészt. A Wallenberg-portré újra-formálására a Pátzay-tanítványt, Marosits Istvánt kérték fel. A szobrot 1999. április 18-án avatták fel.

Az 5,8 méter magas emlékmű talapzatára a következő felirat van vésve:

„Raoul Wallenberg a svéd nemzet küldötte 1944 július elejétől 1945 januárjáig vezette a budapesti svéd királyi követség bátor és nemes emberbaráti tevékenységét. A rombolásnak ama sötét korszakában legendás hősünkké lett. Hirdesse ez az emlékmű múlhatatlan hálánkat annak a városnak a középpontjában, melynek üldözötteit az ő rendületlenül virrasztó embersége oltalmazta egy embertelen kor éjszakájában.”

Raoul Wallenberg emlékmű a Szent István parkban

Raoul Wallenberg emlékmű a Szent István parkban

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük