Híreink

Rudolf Vrba és Alfred Wetzler emléktábla avatás a Csányi u. 5. alatt 2024.06.05.

Rudolf Vrba és Alfred Wetzler emléktábla avatás 2024

Rudolf Vrba és Alfred Wetzler Auschwitz hős szökevényeinek állított emléktáblát a Raoul Wallenberg Egyesület, így emlékezve Rájuk és a hőstettükre.

Dr. Sebes József beszéde:

„Köszönet és tisztelet a VII. kerületi önkormányzat vezetésének, hogy első megkeresésre felvállalta a tábla felállítását, amivel egyesületünk 4 éve próbálkozik. Azért is örültünk a segítségnek, mert szíven ütött minket az az állítás egy legutóbbi próbálkozásunknál, hogy a két szlovák hős tette „nem releváns” az embermentés szempontjából!

Ma sem értünk egyet a fentiekkel, de egyetértünk azokkal, akik szerint Rudolf Vrba és Alfred Wetzler méltatlanul mellőzött személyiségei a történelemnek. Nem írnak Róluk a tankönyvek és nem viselik nevüket utcák és közterek!!

Sikerült megszökniük a legnagyobb és legkegyetlenebb náci koncentrációs táborból és ezt a bravúrt hőstetté az emelte, hogy nem csak saját életüket mentették, hanem végig az volt a szándékuk, hogy figyelmeztessék a még deportálás előtt álló zsidókat.

A hős szökevények életük végéig küzdöttek azzal a gondolattal, hogy ugyan bebizonyították mit tettek a náci hóhérok, de sok volt a kollaboráló sajnos a zsidók között is – akik szerintük alkukat kötöttek – és ezért nem vagy késve kerültek el az általuk összegyűjtött információk a vagonokba engedelmesen beszálló magyar zsidók tömegeihez is.

Vrba és Wetzler 1942. július 30-tól 1944. április 7-ig Auschwitzban több területen dolgoztak, mindenhol a szökés kitervelése, az ahhoz szükséges teljes beolvadás volt minden gondolatuk, pedig a szökés lehetetlen vállalkozásnak tűnt. Zavar a belső működés rendszerében a nagy létszámú deportálásoknál mutatkozott és amikor elterjedt – szavajárásuk szerint – , hogy nagy mennyiségű ” magyar szalámi” érkezik, egyre erősebb volt bennük a motiváció, hogy mielőbb segítsenek a magyarokon, hiszen 1944 tavaszán a magyarországi volt  a legnépesebb, még nem deportált zsidó közösség Európában.

Ma már hihetetlen, de a németeknek valóban sikerült egy ideig titokban tartaniuk a halálgyárak létezését és ez teremtett lehetőséget arra, hogy komolyabb ellenszegülés nélkül másfél millió zsidót odahajthattak. Azt a borzalmat, amely Auschwitz-Birkenauban várta a zsidókat elképzelni sem lehetett. A fentiek miatt volt fontos a pontos adatokkal alátámasztott tanúságtétel.

A szökést ketten tervezték el és három napig lapultak a kutyák megtévesztésére benzinbe áztatott orosz dohánnyal megszórt deszkarakás alatt. Az őrség készültségének lefújása után kúszva-mászva, lengyel parasztok segítségével jutottak el Szlovákiába, ahol egy gazda befogadta Őket.

A Szlovákiai Zsidó Tanács tagjai külön-külön is kihallgatták Őket és vallomásuk egyezősége után kezdték elhinni, hogy valóságról beszélnek. Később a szökevények a hírekből döbbentek rá arra, – miután elindultak a tömeges deportálások Budapestről – hogy jelentésük nem jutott el a zsidókhoz.

  1. júliusában Horthy Miklós – a különböző tiltakozások és az általuk írt jegyzőkönyv együttes megismerése után – felfüggesztette a zsidók budapesti deportálását, de akkor már 437 ezer magyar zsidót deportáltak…

A hős szökevények egész életükben vitatták Jacob Talmon a Héber Egyetem professzorának állítását, hogy a zsidó tanácsok tagjai a nácik tehetetlen túszai voltak és azt is, hogy a deportálásokat nem lehetett megakadályozni, mert a zsidókat a nácik megfosztották akaratuktól, erejüktől és életkedvüktől….

Végezetül fontosnak tartjuk, a szökevények iránti tisztelet miatt is, hogy egyre többen jussanak el Auschwitzba és ne csak azt lássák, mire képes a gonoszság, hanem azt is megértsék, hogy mindenki vétkes, aki szövetkezik vele, vagy akár csak néma cinkosként eltűri az atrocitásokat. Ebben az értelemben kicsi a különbség a nyolcvan évvel ezelőtti történések előkészítése és a mai sok szélsőséges lájk között!

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A Raoul Wallenberg Egyesület részéről tisztelettel emlékezünk a két szlovák hősre Alfred Wetzlerre és Rudolf Vrba-ra!”

1.

VRBA_Wetzler_emléktáblaavatás1

VRBA_Wetzler_emléktáblaavatás1

2. A polgármester és a Szlovák Nagykövet leleplezi a táblát

VRBA_Wetzler_emléktáblaavatás2

VRBA_Wetzler_emléktáblaavatás2

3.

VRBA_Wetzler_emléktáblaavatás3

VRBA_Wetzler_emléktáblaavatás3

4.

VRBA_Wetzler_emléktáblaavatás4

VRBA_Wetzler_emléktáblaavatás4

5. A tábla magyar-angol nyelven olvasható

VRBA_Wetzler_emléktáblaavatás5

VRBA_Wetzler_emléktáblaavatás5

6. Heisler András a fő szervező, de jelen van a VII. kerület polgármestere és két helyettese is, valamint a Budapesti Szlovák Nagykövet és helyettese is eljött.

VRBA_Wetzler_emléktáblaavatás6

VRBA_Wetzler_emléktáblaavatás6

7. A Lauder Javne Zsidó Közösségi Iskola két diákja

VRBA_Wetzler_emléktáblaavatás7

VRBA_Wetzler_emléktáblaavatás7

8. A képen látható a polgármester, amint beszédet mond, valamint Deák Gábor

VRBA_Wetzler_emléktáblaavatás8

VRBA_Wetzler_emléktáblaavatás8

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük